НАЧАЛО » свят

В Швеция расте обществената подкрепа за атомната енергетика

fb
3E news
fb
28-11-2019 07:11:21
fb

Шведското издание Analysgruppen публикува резултати от социологическо проучване на агенция Novus за отношението на населението на страната към атомната енергетика. Анкетите са проведени чрез уеб интервю в периода 24 - 30 октомври 2019 г. сред 1027 жители на възраст между 18 и 79 години. Според резултатите, 78% от интервюираните подкрепят атомната енергетика, като преди две години техният дял е бил 71%.

35% са „за“ продължаване на експлоатацията на съществуващите АЕЦ в рамките на планирания срок, заедно с възможността за удължаване на експлоатацията им, а 43% подкрепят предложението за строителство на нови енергоблокове. Против ядрената енергетика са само 11% от анкетираните, като предишни години те са били около 20%, цитира изданието atomic-energy.ru.

Една от основните причини за нарастването на подкрепата за атомната енергетика в страната, според социолозите, е растящата популярност в обществото на темите за изменението на климата и намаляването на изпускането на парникови газове в атмосферата.

В момента в Швеция работят 8 атомни енергоблока в три АЕЦ.

проучване
климат
Швеция
АЕЦ
По статията работи:

3E news