НАЧАЛО » свят

В света се експлоатират 437 атомни реактора, строят се 72

Китай стана първата страна пуснала АЕЦ през 2014 г., САЩ затвориха 4 блока, но ще строят 4 блока АР-1000

fb
3E news
fb
13-01-2014 02:10:00
fb

Установената мощност на европейските АЕЦ през 2050 г. ще бъде съпоставима с нивото от 2010 г. Тази прогноза се посочва в доклада „Енергетика, транспорт и изхвърляне на парникови газове в ЕС до 2050 г.”, публикуван от Европейската комисия. Новата версия отчита приетите от ЕС целеви показатели за съкращаване на парниковите емисии, а също така промяната на законодателството в сферата на енергийната ефективност. Експертите на ЕК твърдят, че отношението към атомната енергетика се е променило радикално.

Междувременно от данните на МААЕ става ясно, че общо в света се експлоатират 437 реактора, а в процес на изграждане са 72. През 2013 г. в мрежата са били включени четири нови блока. Три от тях са в Китай и един в Индия. Започнато строителството на 10 нови енергийни блока. За сравнение през 2012 г. те са били 7. Годината, в която са се строили най-малко ядрени реактори – 4 е 2011-та. За сравнение през 2010-та са били 16. В сравнение с миналата година няма съществена промяна по отношение на развитието на ядрената енергетика, но експертите още не бързат да правят категорични прогнози.

За разлика от Европа, която продължава да е леко скептична по отношение на атомната енергетика, развиващите се страни, а и САЩ променят географията на сектора. На европейския континент Русия остава безспорен лидер в атомната енергетика. За намеренията на страната в този сектор 3e-news-net вече информира читателите си.

Китай е и страната, в която бе пуснат първият атомен реактор в света за 2014 г. - 5 януари. Това е блок 2 на АЕЦ Ningde с реактор CPR-1000. Сега в Китай се експлоатират 21 блока, а в процес на строителство са 28. Страната  започна строителството и на три нови блока през 2013 г., в това число и блок 4 на Тянванската АЕЦ с реактор ВВЕР-1000. Още едни реактор от този тип се строи в Русия (Белоярската АЕЦ). Южна Корея и ОАЕ също започнаха изграждането на по един атомен реактор. В края на 2014-началото на 2015 г. пък се очаква да влезе в експлоатация и първият блок на АЕЦ в Тайван.

Интересна е статистиката за САЩ. Там през миналата година са спрени четири блока - това са блокът на Crystal River-3, втори и трети блок на АЕЦ San-Onofre, а също и АЕЦ Kewaunee. В същото време в страната ще започне строителството на нови четири брока, като по предварителни данни всички те ще са с реактори АР-1000.

Преди дни стана ясно, че Комисията по ядрено регулиране на САЩ (NRC) е излязла със заключение за липса на каквото и да влияние върху околната среда, при издаването на комбинирана лицензия да изграждането и експлоатацията на два нови ядрени блока на АЕЦ "William States Lee III" .

Освен от NRC докладът е анализиран и от експерти от инженерните войски на САЩ, които са използвали данните от документа при издаването на собствено разрешение за на бъдещата централа за водоползване в съответствие с федералните закони за реките от 1899 г.

Заключението на регулатора (Final Environment Impact Statement, FEIS) за липса на пречки от екологично естество е част от процедурата за лицензиране.

Заявката за получаване на комбинирана лицензия за строителството на АЕЦ William States Lee III" беше подадена от компанията Duke Energy през декември 2007 г. Предполага се, че тя ще бъде построена с блокове АР-1000 на компанията Westinghouse. 

Дали американската компания ще пробие на българския пазар е въпрос, който ще се изясни през следващите месеци. В края на миналата седмица стартираха преговорите с Westinghouse за финансовия модел за строителството на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". На този етап управляващите не коментират дали ще гарантират бъдещото изкупуване на електроенергията от бъдещия реактор.

МААЕ
АЕЦ
ВВЕР-1000
АР-1000
По статията работи:

Маринела Арабаджиева