НАЧАЛО » свят

В Русия са започнали изпитания на ваксина срещу COVID-19

fb
3E news
fb
20-03-2020 01:03:13
fb

Руският научен център на Роспотребнадзор е започнал изпитания на ваксина срещу новия коронавирус. Това се казва на сайта на руското ведомство.

„В Русия за профилактика и контрол на епидемията COVID-19 в ГНЦ „Вектор“ на Роспотребнадзор в най-кратки срокове са разработени прототипи на ваксина, основани на шест различни технологични платформи“, се казва в съобщението.

Според него, „изследователите са успели да създадат ваксина както на основата на широко прилагани рекомбинатни вирусни вектори на грип, морбили и везикуларен стоматит, така и на основата на многообещаващи технологии на синтетични ваксини“.

Съобщава се също така, че „за дизайна на ваксината са използвани съвременни биоинформационни системи, а конструирането и достигането до готов прототип е извършено с помощта на напредничави разработки, в това число и в областта на обратната генетика“.

В съобщението се уточнява за необходимостта от провеждане на изследване в система на in vivo – върху чувствителни лабораторни животни, както и задължителността на това условие, като става ясно, че този процес е стартирал на 16 март.

„В рамките на изследването ще бъдат идентифицирани най-перспективните и безопасни прототипи, които осигуряват формирането както на клетъчни, така и на хуморални имунни отговори. Ще бъдат определени състава дозата, начина на прилагане на бъдещата ваксина. Учените разчитат, че внедряването на ваксината ще е възможно още през четвъртото тримесечие на 2020 година“.

Припомняме, че съобщения за разработка на ваксина срещу COVID-19 и напредък по този процес се появиха както за Великобритания, така и за САЩ. 

Пълният текст на съобщението може да бъде прочетен на: https://www.rospotrebnadzor.ru/about/info/news/news_details.php?ELEMENT_ID=14063

коронавирус
COVID-19
Роспотребнадзор
По статията работи:

3E news