НАЧАЛО » свят

В Китай ще има частни банки

fb
3E news
fb
07-01-2014 11:39:00
fb

Комисията по регулиране на банковата дейност на Китай е одобрила тестови проект за създаване на частни банки. Първият етап предвижда пускането на 3 до 5 частни банки, чиято основна дейност ще е насочена към кредитиране на малките и средните предприятия.

Управляващите са взели това решение, тъй като през последните години държавните банки са ангажирани основно с отпускането на кредити на големите промишлени предприятия и компании, които са собственост на държавата. Този модел на кредитиране обаче е довел до това, че е се е увеличила необходимостта от допълнителни източници на кредитиране. В същото време частният сектор в Китай по редица оценки продължава да нараства - 60% от БВП на Китай се дължи  на продукцията на малките и средни предприятия. Освен това прогнозите са, че именно малките и средни предприятия в бъдеще ще създадат до 75% от новите работни места. Това е накарало управляващите в Китай да предприемат стъпки по отношение на промяната на модела на кредитиране на икономиката.

Трябва да се отбележи, че към настоящия момент от  десетте големи банки на страната по обем на кредитиране само една е частна – China Minsheng Banking Corp.

 

банки
Китай
кредитиране
По статията работи:

Маринела Арабаджиева