НАЧАЛО » свят

В Европа американският LNG може да се конкурира с газа на „Газпром“

fb
3E news
fb
22-05-2015 01:45:00
fb

 

Американският втечнен природен газ (LNG) може да намери купувачи на европейския пазар, на който ще се конкурира с доставките на „Газпром“, смята старши анализаторът от Global Gas Analysis Питър Стюарт.

Традиционно се смята, че основният пазар за продажба на американския втечнен природен газ са азиатските страни – още повече, че търсенето на газ в Европа в последно време намалява заради мерките за повишаване на енергийната ефективност, използването на възобновяеми източници на енергия и достъпа до евтини въглища от Русия и САЩ. Ако по-рано обаче цените на втечнения газ в Азия достигаха 20 долара за 1 млн. британски термични единици (БТЕ) на фона на повишеното търсене, след отказа на Япония от използването на АЕЦ, то сега цената спадна заради котировките на петрола и съставлява около 8 долара за 1 млн. БТЕ.

По различни оценки, при текущите цени на газа на Henry Hub (2,5 долара за 1 млн.БТЕ ), доставките на LNG за Европа от източното крайбрежие на САЩ ще са рентабилни на ниво 6-7 долара за 1 млн. БТЕ. За Азия този показател съставлява вече 9-10 долара за 1 млн. БТЕ, предвид голямото разстояние за доставки и реда за преминаване на танкерите през Панамския канал. При това положение за много от доставчиците на LNG ще е изгодно да го продават в Европа. За европейските потребители подобни цени и сега са напълно съпоставими с цените на руския газ. Освен това Питър Стоюарт смята, че закупуването на американски втечнен природен газ има очевидни предимства, заради риска от спиране на доставката на гориво от Русия през Украйна. Нещо повече – това е в съответствие на общата стратегия на ЕС за намаляване на енергийната зависимост от Русия.

Анализаторът отбелязва, че конкурентоспособността на американския LNG ще се увеличи в случай на възстановяване на цените на петрола, тъй като тогава цената на газа, доставян за Европа от „Газпром“ ще се увеличи, поради привързването към цените на петрола.

По последни данни на Министерство на енергетиката на САЩ, на този етап постъпилите обсъждане проекти за експорт на втечнен природен газ са 53, общо за 1,3 млрд.куб м на ден, или почти 500 млрд.куб м годишно. От тях само 80 млрд.куб м годишно се предполага да се доставят в Канада и Мексико, влизащи в споразумението за свободна търговия със САЩ, а останалото количество е за износ за други страни в света, пише Интерфакс.

 

LNG
втечнен природен газ от САЩ
руски газ
Газпром
цени на газа
По статията работи:

Маринела Арабаджиева