НАЧАЛО » свят

В Германия се увеличава производството на електроенергия от лигнитни въглища

fb
3E news
fb
07-01-2014 06:04:00
fb

Производството на електроенергия от ТЕЦ-ове на лигнитни въглища в Германия се увеличава. В същото време намалява делът на централите, използващи природен газ.

Както съобщава AFP, позовавайки се на данни от статистиката, през 2013 г.  електроенергията, произведена от ТЕЦ-овете на лигнитни въглища е 162 млрд. кВтч. Година по-рано производството от този тип централи е било 160 млрд. кВтч.

Производство на електроенергия от ТЕЦ-овете в Германия е било най-ниско през 1999 г. – 136 млрд. кВтч, а най-голямото – през 1990 г. – 170,9 млрд.кВтч.

Съществено е нараснало и производството на електроенергия от централи на каменни въглища, отбелязва агенция dpa. През миналата година ТЕЦ-овете на каменни въглища са произвели 125 млрд. кВтч – с 8 млрд. повече от 2012 г.

Експертите обясняват рекордните показатели на централите, работещи с въглища със същественото подобряване на технологиите, а също така и с намаляване на производството на електроенергия от АЕЦ.

Едновременно с това обаче намалява делът на електроцентралите, използващи природен газ – с 10 млрд. кВтч – до 66 млрд. кВтч. Експертите обяснява това, че производството на електроенергия от газовите ТЕЦ-ове струва по-скъпо, отколкото от тези на въглища, съобщава DW.

ТЕЦ
въглища
електроенергия
газови централи
По статията работи:

Маринела Арабаджиева