В Белгия пускали в експлоатация дефектни корпуси на ядрени реактори?

АЕЦ "Тианж", Южна Белгия
Източник: БГНЕС

Белгийските власти са знаели за многобройните микропукнатини в реакторите на ядрените централи още преди да започне тяхната експлоатация през 1974 година. Това разкри днес вестник Derniere heure, цитиран от ТАСС и БГНЕС. Официално за откриването на микропукнатините в реакторите на белгийските централи бе съобщено през 2012 година, което впоследствие доведе до многобройните спирания на блоковете.

Вестникът разкрива, че притежава поверителен протокол от 8 януари 1976 година за заседание на всички организации, които имат отношение към изграждането и експлоатацията на централите – на националната енергокомпания, на оператор, производител на оборудване, местен регулатор и други. В тези документи е написано за откриване на микропукнатини и микрокухини в отлетите корпуси на готовите за експлоатация реактори на АЕЦ „Тианж“ и в третия реактор на АЕЦ „Дул“. Размерът на отделните пукнатини достигал 500 квадратни милиметра (5 на 10 сантиметра).

Вестникът твърди, че дефектните елементи от корпуса на втория реактор в "Тианж" са били заменени, докато микропукнатините на реактора в „Дул“ са били окачествени като „незначителни за безопасността на реактора“ и той съответно бил пуснат.

Как реално са стояли нещата засега не е известно, но през 2012 година при внимателна проверка с ултразвук на корпусите микрокухините бяха открити именно в корпуса на втория реактор на „Тианж“.

Припомняме, че ЕС принуди България да закрие 4-те ядрени реактора в „Козлодуй“ без никакъв дефект. Впоследствие стана ясно, че закриването е по политически причини или заради мерака на САЩ ликвидира съветските активи след разпада на Съветския съюз.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари