НАЧАЛО » свят

Вятърните мощности в САЩ са надхвърлили тези на хироенергийните централи

fb
3E news
fb
10-02-2017 02:01:00
fb

Общата установена мощност на вятърните електроцентрали в САЩ през миналата година е надхвърлила мощността от хидроенергийните електроцентрали, става ясно от публикация на  The New York Times, базирана на информация на Американската асоциация за вятърна енергия - American Wind Energy Association, AWEA.
Според данните, общите мощности на вятърните електроцентрали през 2016 г. са се увеличили до 82 хил. МВт, догато тези на хидроенергийните електроцентрали съставляват 80 хил. МВт.

За периода 2008-2016 г. мощностите са нараснали почти четири пъти – с 20 ГВт – до 82 ГВт. В сектора на вятърната енергетика в момента са заети 102 хил. души, като за миналата година броят на работните места се е увеличил с 32%.
Сред американските щати, по развитие на вятърната енергетика на първо място е Айова, където 36% от произведената електроенергия е от вятър. На второ място е Канзас с дял от 30%, а на трето Южна Дакота – 29%.Ситуацията в югоизточната и източната част на страната е коренно различна – там производството от вятърна енергия в общото производство достига едва около 1%.

вятърни мощности
вятърни електроцентрали
хидроенергийни мощности
По статията работи:

Маринела Арабаджиева