НАЧАЛО » свят

Външно министерство на Германия смята, че вносът на LNG от САЩ няма да е конкурентоспособен

fb
3E news
fb
03-10-2018 10:45:00
fb

Според оценка на Министерство на външните работи на Германия, доставката на втечнен природен газ от САЩ не е конкурентоспособна в сравнение с доставката на енергоносители от други страни. Причината, според информацията е високата себестойност. Това става ясно от публикувана на сайта на външното министерство статия - „Четири факта за енергоснабдяването на Германия“.

В коментара, посветен на енергийната политика на правителството на Германия се отбелязва, че немските управляващи избират източниците си на доставки, като се водят икономическата конкурентоспособност. Доставките на втечнен природен газ (LNG или ВПГ) fj не са конкурентоспособни заради високата себестойност. В същото време германското правителство не е против осъществяването на терминали за втечнен природен газ.

„Свободната конкуренция сред многото доставчици гарантира сигурността на доставките и осигурява справедливи цени. Затова правителството подкрепя отваряне на пазара на ЕС за допълнителни доставчици по нови пътища за доставки, такива като терминали за внос на втечнен природен газ и допълнителни газопроводи, като газопровода EastMed, Транскаспиския газопровод и Южен газов коридор.

Търсенето и предложенията трябва да се определят от конкурентоспособността на енергоносителите  и маршрутите за доставката им на немския пазар. Например ВПГ от САЩ, който има по-висока себестойност, заради високият дял на нетрадиционен природен газ към настоящия момент не е конкурентоспособен за Германия“, се казва в публикацията.  Външното министерство на страната отбелязва, че в момента доставки на синьо гориво в страната се осъществява в най-голяма степен от източници от Русия, Нидерландия и Норвегия. „Към настоящия момент Германия внася една трета от газа от Нидерландия и Русия, от Норвегия е една четвърт, а останалите количества са от други страни“, се казва още в публикацията, като се уточнява, че това дава възможност при проблеми при един доставчик, количествата доставяни от него да бъдат осъществени от друг такъв.

LNG
ВПГ
втечнен природен газ от САЩ
внос на ВПГ от САЩ за Германия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева