НАЧАЛО » свят

Възобновена е дейността на единственото хранилище за радиоактивни отпадъци в САЩ

fb
3E news
fb
23-12-2016 12:36:00
fb

Единственото хранилище за радиоактивни отпадъци в САЩ е разположено в щата Ню Мексико. То бе затворено, заради изтичане на радиация през 2014 г.
Регулаторните органи от американския щат Ню Мексико са одобрили обаче възобновяването на дейността на хранилището. Експертите са извършили многобройни проверки, в резултат на които са стигнали до извода, че хранилището е безопасно и може отново да бъде отворено за прием на радиоактивни отпадъци, става ясно от съобщение на Associated Press.

Хранилището за ядрени отпадъци, намиращо се в близост до град Карлбад, Ню Мексико бе закрито преди почти три години след като бе установено изтичане на радиоактивни материали. Инцидентът в хранилището стана през февруари 2014 г. Тогава на един от контейнерите с радиоактивни материали, доставен от ядрената лаборатория в Лос Аламос бе констатирано изтичане. В резултат, над 20 от работещите в комплекса получиха отравяне. След това обектът бе затворен.

Подземният комплекс за съхранение на ядрени отпадъци в Ню Мексико е разположено на площ от над 6 кв км, на дълбочина от 655 метра. Хранилището, което е с един от рекордните срокове за строителство – повече от 20 години бе открито за прием на отпадъци през 1998 г.

РАО
радиоактивни отпадъци
хранилище за радиоактивни отпадъци
сащ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева