Във Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ започна заваряването на главния циркулационен тръбопровод

Източник: Росатом

В реакторното отделение на Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ (генерален проектант и изпълнител – инженеринговото подразделение на „Росатом“ – Групата компании ASE) започна един от най-важните етапи от строителството – заваряването на главния циркулационен тръбопровод (ГЦТ).

Началото на заваряването е старт към подготовката на системите и оборудването на първи контур към промивка при отворен реактор. Производител на главния циркулационен тръбопровод, както и на другото ключово оборудване на реакторна зала е машиностроителното подразделение на „Росатом“ - Атмоенергомаш. Това е единственият доставчик на безшевни тръби за главен циркулационен тръбопровод в Русия. Преди това тръбите са били внасяни.  

„Заваряването на ГЦТ е една от ключовите операции на етап строителство на енергоблока. На нея й се обръща специално внимание, тъй като от датата на завършване на процеса се определя целият график за хидроизпитанията на реактора“, отбеляза вицепрезидентът и директор на проекта за изграждане на Беларуската АЕЦ от „АСЕ“ Виталий Медяков.

Заваръчните съединения на ГЦТ (28 шева) трябва да отговарят на особено строги изисквания, тъй като от това зависи безопасността и ефективността на работата на енергоблока. Успоредно със заваръчните дейности специалистите на основния изпълнител и възложителя ще провеждат поетапен контрол на всички изпълнявани операции – визуален, измервателен, радиографски, капилярен и ултразвуков.

Ориентир в работата ще бъдат сроковете за заваряване на ГЦТ на Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ, което специалистите изпълниха за 78 денонощия. При изпълнение на дейностите ще бъде използван огромен опит (повече от 70 предложения за подобрения), получен от руските специалисти в рамките на реализирането на Производствената система на „Росатом“ (ПСР в енергоблоковете на Калининската, Ростовската и Нововоронежката АЕЦ). Тогава бе направена предварителна окрупнена сборка на блоковете на тръбопровода. Това позволи да се съкрати и количеството на заваръчните шевове от 36 до 28, и времето на технологичния процес за заваряването от 305 денонощия на 255.

Беларуската АЕЦ с два реактора ВВРЕ-1200 с обща мощност 2400 мегавата се изгражда по руски проект в Островец (Република Беларус). За първата Беларуска АЕЦ бе избран руският проект от поколение „3 плюс“, който напълно съответства на международните норми и препоръките за безопасност на МААЕ.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари