НАЧАЛО » свят

Виктор Орбан: Новите енергоблокове в АЕЦ „Пакш“ осигуряват намаляване на тарифата на електроенергията с 13%

Министър-председателят на Унгария, в интервю за интернет- вестника „Szegedma.hu”, подробно се спира на въпроси, свързани с икономическата политика на Унгария и разширяването на АЕЦ „Пакш”.

fb
3E news
fb
10-02-2014 11:31:00
fb

 

В четвъртък, 6 февруари, Виктор Орбан е посетил град Сегед, където е участвал в полагането на фундамента на Европейския лазерен център. На въпрос за това, че с разширяването на АЕЦ „Пакш” „мнозина проявяват загриженост, че Унгария се обвързва с Русия, и считат това за неперспективно”, министър-председателят отговаря: „За нас, политиците и избирателите с десни възгледи, и особено за антикомунистите, този въпрос никак не е лесен и представлява голямо предизвикателство пред всяко правителство, и не само по отношение на Русия. Спрямо руските отношения „нашият борчески дух за свобода изпитва своеобразно чувство”, но има и по-сложни задачи, например, когато трябва да си сътрудничим с комунистическите партии в Китай или Виетнам. Та нали, в случая с Китай, те управляват най-голямата и динамично развиваща се икономика"!

Според премиера, ако Унгария иска да преуспява, тя трябва по някакъв начин да осъществи контакт с тях. "А ние, привържениците на десни възгледи, трябва да признаем: светът се промени. Ние трябва да се откажем от това какво мислим за миналото и за Изтока, трябва да действаме рационално! Можем да си сътрудничим с президента Путин, защото по време на първата ни среща се договорихме да разглеждаме отношенията между нашите две страни прагматично. Не искаме да се борим с миналото и да изясняваме истината от миналото, а да търсим прагматично взаимноизгодни решения", казва унгарският премиер.

Мога да кажа, че и намираме такива, продължава Орбан: "Достатъчно е да кажем, че миналата година обемът на унгарския износ на селскостопанска продукция за Русия нарасна с 15-25%. Ако не можем да продаваме наша продукция на огромния руски пазар, от какво ще живеят нашите фермери? От гледна точка на икономиката това направление за нас е много важно, даже вземайки под внимание това, че заради сенките от миналото то е обкръжено от подозрителност. Ние трябва да живеем с това и да работим в интерес на страната".

"По отношение на АЕЦ „Пакш” въпросът е прост: въвеждането на новите енергоблокове осигурява намаляване на тарифата на електроенергията с 13%”, казва Орбан.

Относно въпроса за това, че лихвите по кредита, отпускан от Русия, ще бъдат през първия период 3,95%, през втория - 4,5%, а през третия - 4,5%, и че тази конструкция е по-изгодна, отколкото пазарните условия на кредитиране, В. Орбан отбеляза: „Аз съм стиснат човек, когато става дума за парите на страната. Не сключвам лоши сделки. Проверявам пет пъти, преди да сложа подписа на унгарската страна под сделката. Мога спокойно да кажа, че Унгария много отдавна не е сключвала такава изгодна финансова сделка, каквато е този кредит, за условията, по който ние успяхме да се договорим. Каквото и да говорят някои, тук няма тайна: Унгария е правова държава със свой парламент, който трябва да обсъжда и одобрява международните договори. Затова не си струва да обвиняват мен: без одобрението на парламента аз не мога да се договарям с Русия и приемането на споразумението ще се решава от депутатите. В най-скоро време ще представим международния договор за финансиране на проекта за използване на ядрена енергия. Всички ще могат да се запознаят с него, да го обсъдят, а депутатите или ще го гласуват , или ще го отхвърлят. Като министър-председател се обръщам към вас с молба да подкрепите този договор”, каза В. Орбан.

Виктор Орбан
Унгария
позиция за отношенията с Русия
АЕЦ "Пакш"
По статията работи:

Галина Александрова