НАЧАЛО » свят

Великобритания ще може да осигури една трета от потреблението си от шистов газ през 2030 г.

fb
3E news
fb
14-07-2014 08:35:00
fb

Великобритания ще може да осигури една трета от потребяемият газ чрез добив от шисти в началото на 2030-те години, ако държавната политика и икономическият ръст осигурят възможност на фирмите да инвестират в проучванията за газ, съобщава National Grid.

Потенциалното производство е част от сценария на British grid operator`s Low Carbon Life. Това е един от четирите възможни сценария според доклада “Великобритания – Бъдеще, Енергийни сценарии”, публикуван наскоро.

Великобритания залага на развитието на шистовия газ, за да ограничи растящата си зависимост от вноса, а също и, за да спре намаляването на данъчните постъпления от намаляващия добив в Северно море,  които вече са изтощени.

На пазара на шистов газ във Великобритания работят компаниите IGas, Egdon Resources и Cuadrilla.

Според Gone Green, “сценарият със силна икономика и строги екологични норми”,  добивът на шистов газ във Великобритания може да бъде в обем от 14,2 млрд.куб метра през 2030 г. Съответно Slow Progression, сценарият – слаба икономика,   предполага добив на шистов гоз под 5,7 млрд.куб метра, според National Grid.

National Grid не допуска възможност за сценарии с най-голяма вероятност за успех, но допуска, че много големи предприятия от газовия сектор ще получат подкрепа от държавата. Под четвъртия сценарий No progression scenario, предполагащ слаба икономика, ниско ниво на инвестии, то дори и краткосрочна стратегия за доби на шистов газ  ще е равна на нула.

Според всеки от сценариите на Nation Grid на континенталния шелф във Велиокбритания пиковият добив ще е през 2017 г.  – 40 млрд.куб метра. Пълният отказ от влагане на средства в новият добив във Велиокбритания според сценария No progression,  предполага ръст на зависимостта от внос  до 90% през 2035 г. Страната при този сценарий ще стане уязвима за ценови шокове.

National Grid
шистов газ
добив на шистов газ
Великобритания
По статията работи:

Маринела Арабаджиева