НАЧАЛО » свят

Великобритания ще строи най-големия вятърен парк - Hornsea Project Two

fb
3E news
fb
17-08-2016 04:04:00
fb

Министъра на енергетиката и промишлеността на Великобритания одобри на 16 август строителството на най-големия вятърен парк в страната, става ясно от прессъобщение на ведомството.

Вятърният парк  Hornsea Project Two ще бъде разположен на територия от 480 кв км в северозападната част на Англия, недалеч от Йоркшир и ще се състои от 300 турбини. Стойността на новия вятърен парк се изчислява на сумата от 6 млрд.лири (7,8 млрд.долара).

Общата мощност на Hornsea Project Two ще е 1,8 ГВт, като според изчисленията, произведената електроенергия ще може да задоволява нуждите на около 1,8 млн.домакинства.

Проектът дава възможност и за създаване на до 2 хил.работни места в строителния сектор и на 560 работни места в сектора на техническото обслужване.

Проектът  Hornsea Project Two, както и Hornsea Project One се осъществяват от датската компания Dong Energy. Строителството бе одобрено през февруари 2016 г.

Ветропаркът Hornsea Project One е разположен на площ от 407 кв км и в него ще бъдат изградени 147 турбини, като мощността е 1,2 ГВт.

Великобритания е най-големият пазар по обем на инвестиции във вятърна енергия в Европа. Инвестициите през 2015 г. например са от порядъка на 10,4 млрд.евро.

Общо инвестициите във вятърна енергетика в Европа през първото полугодие на 2016 г. са 14 млрд.евро, което е с 0,7 млрд.евро повече от цялата 2015 г.

Очакванията са от юли 2016 г. до юни 2017 г. във вятърната енергетика на Европа да бъдат вложени 5,2 млрд.евро за въвеждането на 1,4 ГВт нови мощности.

Заради геополитическата неопределеност обаче инвеститорите са изключително внимателни, а свиването на вложенията може да доведе до загуба от страна на Европа на конкурентоспособността при производството на възобновяема енергия, предупреждават експерто.

 

 

вятърен парк
ВЕИ
Великобритания
Hornsea Project Two
По статията работи:

Маринела Арабаджиева