НАЧАЛО » свят

Великобритания ще въвежда нов нефтогазов регулатор

fb
3E news
fb
25-02-2014 12:35:00
fb

Великобритания смята да въведе нов нефтогазов регулатор. Той ще бъде насочен към подпомагане на страната в усилията й към ускоряване на проучването на труднодостъпните ресурси, чрез което да може също така да се предотврати и намаляването на добива в Северно море, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на правителствен доклад.

Поддържането на нефтогазвия сектор на повърхността е и опит на държавата да не допусне отделянето на Шотландия, става ясно още от доклада.

Провеждането на референдум за независимостта на Шотландия е планирано за 18 септември. По думите на министъра на енергетиката на Великобритания Ed Davey, обемът на данъчните постъпления от разработката на запасите в Северно море през 2012-2013 финансова година е спаднал с над 40% - до 4,7 млрд.фунта стерлинги (7,83 млрд.долара). Шотландия, като част от Великобритания е защитена от спада на доходите и волативната цна на петрола, което по неговите думи може съществено да удари малката страна.

Новият регулатор, според очакванията ще даде възможност да се опрости и ускори процесът на търсене и добив на трудноизвлекаеми въглеводородни ресурси от Северно море, обемът на които се оценява в милиарди барела, а също така ще реши въпросът с остаряването на инфраструктурата, необходима за нарастването на добива.

В същото време регулаторът ще може да блокира някои от големите инвестиции, които не са достатъчно съсредоточени върху получаването на максимални обеми от шелфовите находища, във връзка с което операторите може да загубят лицензиите си.

Ежегодният обем от разходи за надзорния орган се оценяват на сумата от 20-30 млн.фунта (33-50 млн.долара). Основна част от разходите се пада на нефтогазовите компании. Сега, както съобщава източник от правителството, предприятията и британските власти продължават да обсъждат принципът на разпределение на разходите. Окончателн решение се очаква през лятото.

 

Северно море
нефтогазов регулатор
Великобритания
По статията работи:

Маринела Арабаджиева