НАЧАЛО » свят

Великобритания прекратява инвестициите в чуждестранни въглищни мини и ТЕЦ-ове

fb
3E news
fb
20-01-2020 09:48:56
fb


Премиерът на Великобритания Борис Джонсън в понеделник ще проведе първата в историята британско-африканска инвестиционна среща, на която ще обяви, че Обединеното Кралство повече няма да осъществява преки инвестиции в разработката на въглищни находища и работещи с въглища електроцентрали в чужбина, се казва в цитирано от РИА Новости съобщение на канцеларията на премиера.
В срещата ще вземат участие 21 африкански страни  (сред тях президентите на Египет, Нигерия, Кения, Гана и Руанда) и африкански компании.

„На срещата ще бъдат обявени многомилиардни сделки, които ще подпомогнат появата на нови работни места и ръст на икономиката във всички части на Обединеното Кралство и Африка, които ще са от полза за редица британски компании – от семейни фирми до големи международни компании“, се казва в съобщението.

Джонсън в изказването си пред участниците във форума ще ги призове да възприемат Великобритания като свой ключов партньор.

„На срещата премиерът ще обяви за края на подкрепата от страна на Великобритания на разработката на находищата на въглища и електроцентралите, работещи на въглища в чужбина и завършването на официалната програма за пряка помощ и експортно кредитиране. Това е част от по-широкия стремеж на Великобритания да използва опита си, за да помогне на Африка за прехода от изкопаеми горива към възобновяеми и надеждни източници на чиста енергия. През 2019 година Великобритания не е произвеждала електричество от въглища през рекордни 83 дни. Великобритания, освен това е и първата голяма икономика, поставила си за цел да постигне нулево ниво на вредни емисии през 2050 г. В Глазгоу през тази година ще се проведе срещата на ООН по въпроса за климатичните промени“, е съобщила канцеларията на премиер

Джонсън също така ще се срещне с млади предприемачи от Великобритания и Африка.

въглища
мини за добив на въглища
ТЕЦ-ове на въглища
Великобритания
ВЕИ
По статията работи:

3E news