Великобритания прекратява двустранните отношения с Русия и екстрадира 23 дипломата

Източник: БНТ

Великобритания преустановява всички двустранни отношения с Русия, отзовава поканата на министъра на външните работи Сергей Лавров за посещението в Лондон. Това заяви премиерът на Обединеното Кралство Тереза Мей. Освен това, в рамките на санкциите по делото срещу бившия сътрудник на ГРУ Сергей Скрипал, Великобритания отзовава 23 руски дипломата. Тереза Мей заяви, че експулсирането на руски дипломати ще „подкопае дейността на руското разузнаване“ във Великобритания в продължение на много години.

Мей заяви също така, че пълното прекратяване на диалога между Русия и Великобритания не е от  национален интерес за  страната, но отношенията няма да са като преди.

В понеделник Тереза Мей обвини Русия в причастност към отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Тя заяви, че очаква отговорът на Москва на обвиненията. Руското външно министерство обаче отхвърли тези обвинения, а посолството на Русия в Лондон изпрати до Форин Офис нота с искане за съвместно разследване на произшествието в Солсбъри. Както коментират някои експерти, Мей игнорира тези искания и в сряда от трибуната на парламента посочи мерките срещу Русия.

Сергей Скрипал и дъщеря му бяха открити на 4 март в безсъзнание в Солсбъри. По данни на британското правителство те са били отровени с нервнопаралитично вещество, произведено в Русия. Заедно с тях  пострада и британски полицай. Скрипал получава убежище във Великобритания след размяна на разузнавачи между Русия и САЩ през 2010 г., когато Русия предава десет души, сред които и Ана Чапман.

Сред другите санкции, Мей съобщи, че Великобритания понижава нивото на делегацията за предстоящият световен шампионат по футбол и в Русия няма да пристигнат високопоставени лица и представители на кралското семейство. Шампионатът няма да бъде бойкотиран, отборът на Великобритания ще участва.

Великобритания разчита и на приемане на нови международни мерки по отношение на Русия от страна на Съвета за сигурност на ООН.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари