НАЧАЛО » свят

Великобритания отбеляза рекорд по производството на енергия от слънцето

fb
3E news
fb
22-04-2016 04:45:00
fb

Производството на слънчева енергия във Великобритания отбеляза нов рекорд: на 9 април в разстояние на 24 часа домакинствата и предприятията са получили повече енергия от слънцето, отколкото от въглища.

За пръв път в историята на страната в продължение на цял ден мощността на слънчевите инсталации е надвишила общата мощност от въглищните централи.

Според данните на компанията за анализи Carbon Brief, на 9 април са произведени почти 29 Гвтч от фотоволтаични инсталации. Това е около 4% от общите нужди на страната. За сравнение през този ден централите на въглища са произвели 21 Гвтч.

Това е първият подобен случай за системата на електроснабдяване във Великобритания. Експертите отбелязват, че независимо, че т.нар. „слънчев пробив“ не би могъл да стане без увеличаване на мощностите на слънчевите инсталации, непосредствената причина се дължи на срива в производството на въглища. Така например за последните две години количеството на фотоволтаични инсталации във Великобритания е нараснало значително – те произвеждат 12 Гвт енергия, като за сравнение в страната се произвеждат общо 80-90 Гвт електроенергия.

В същото време се закриват електроцентрали на въглища. Икономиката във Великобритания, работеща с въглища през последните 18 месеца се влоши рязко. Централите станаха губещи, а причина за това е цената на електроенергията на едро и увеличението на данъка за изхвърлянето на въглеродни емисии от 8 до 18 фунта.

 

 

 

фотоволтаици
енергия от слънцето
Великобритания
ТЕЦ на въглища
По статията работи:

Маринела Арабаджиева