НАЧАЛО » свят

ВЕИ се изкачват до първото място в енергетиката на Германия

fb
3E news
fb
10-01-2018 11:27:00
fb

Германия е готова за отказ от атомните мощности и свиване на дела на централите , работещи с въглища, тъй като производството на електроенергия от вятър, биомаса и слънце расти бързо, въпреки че създава определени проблеми.

Германия започва 2018 г. със символичен рекорд в електроенергетиката – на 1 януари необходимостта на страната от електроенергия за пръв път е осигурена от 95 % възобновяеми източници. Причината е силният вятър, както и слабото търсене на електроенергия заради празниците, съобщава DW.

Практически пълният преход на 83-милионната страна към „зелено електричество“ е бил с продължителност естествено само от няколко часа. След това немската електроенергетика се е върнала към обичайното си състояние. Такова днес в Германия е дял на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) от 33,1 %. Иначе казано, през 2017 г. една трета от електроенергията в Германия е била произведена от вятъра, биомасата, слънцето и хидроенергийните централи. През 2016 г. този показател е 29 %.

По предварителни данни Федералното обединение на предприятията от енергетиката и водоснабдяването (BDEW), производството на електричество от ВЕИ в Германия през 2017 г. се е увеличило с над 15 % (енергийната компания E.ON твърди дори, че е 20%). В същото време производството на електроенергия от мощностите на въглища е спаднало с 3,3 процентни пункта до 37 %.

Ако възобновяемата енергетика продължи да увеличава производството със същите темпове, според генералния директор на BDEW, то още през 2018 г. ВЕИ ще изпреварят въглищата и ще станат основен източник на електроенергия в страната. Ако се разглежда разделно производството на електричество от каменни и кафяви въглища, то ВЕИ вече са на първо място.

Във всеки случай, както отбелязва DW, възобновяемата енергетика отдавна е изпреварила атомната, от която Германия реши да се откаже напълно през 2022 г.: дела на АЕЦ е намалял за година с 13 % - до 11,6 %.

Вятърната и слънчевата енергетика в Германия от една страна периодично и удачно се допълват една с друга. От друга страна, те са взаимно зависими от времето и от различните часове през деня. Според публикуваното през декември 2017 г. изследване на Института за ветроенергетика – IWES, вятърните паркове, разположени в морето работят доста по-устойчиво отколкото се смяташе досeга.

Експертите са установили, че действащите в Северно и Балтийско море немски вятърни паркове устойчиво произвеждат електроенергия в разстояние на 363 дни в годината, т.е практически целогодишно. Както уточнява DW сега местните бизнес и общински структури искат до 2030 г. мощностите от вятърни генератори в териториалните води на страната да станат поне 20 ГВт и с последващо увеличение през 2035 г. до минимум 30 ГВт.  

ВЕИ
вятърна енергетика
АЕЦ
мощности на въглища
BDEW
Производство на електроенергия
Германия
ВЕИ в Германия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева