Вагит Алекперов не очаква ръст на цените на петрола до 70 долара до 1 април

Вагит Алекперов

Президентът на руската компания „Лукойл“ Вагит Алекперов смята, че споразумението за понижение на добива на петрол между ОПЕК и страните извън картела, което бе продължено до 1 април 2018 г.  трябва да се изпълни, като при това не очаква рязък ръст на цените на петрола.

„Моята гледна точка е, че все пак трябва да  бъде изпълнено споразумението, да бъде доведено до край – това е 1 април и след това да започне да се обсъжда, да се анализира постигнатото, какви са получените резултати и какви задачи си поставяме в средносрочен период“, каза той днес пред журналисти, в отговор на въпрос за целесъобразността за обсъждане на възможността за предсрочно излизане от споразумението с петролния картел.
„Но аз бих искал да подчертая, че е много важно да можем да се договорим и да удържим всички договорености, в това число и за времето и за произвежданите количества“, добави той, цитиран от руските агенции.

По думите му, цените на петрола едва ли през този период ще се увеличат от 63 до 70 долара на барел. „Не“,  - каза той в отговор на въпрос свързан с увеличение на цените. „Ние започваме зимния период, потреблението е минимално, тоест аз смятам, че цената ще е достатъчно стабилна“, обясни Алекперов.

„Не трябва да допускаме грешките на 2000-те (години), когато недофинансирането на сектора от 90-те години доведе до това, че цените на петрола от 20 долара излетяха до 140 долара, което даде тласък за развитието на енергоспестяващите технологии, създаването на алтернативни източници. Тоест, цената днес трябва да бъде претеглена и аз не смятам, че сега действията ни трябва да доведат отново до такъв, подобен  резултат“, каза още Алекперов.

Той не изключи, че до момента на отпътуването на министъра на  енергетиката на Русия Александър Новак за Виена, може да се състои среща с петролните компании. По думите му, министерството още не е обсъждало с компаниите вариантите за излизане и за възможното продължение на споразумението. „Но аз искам да кажа, че още е рано да се обсъждат (възможни сценарии), тъй като трябва да се приключат съществуващите договорености“, подчерта Вагит Алекперов.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари