НАЧАЛО » свят

Бурята във Великобритания е най-силната от 20 години насам

Лошото време взе две жертви, а един човек е обявен за безследно изчезнал.

fb
3E news
fb
05-01-2014 05:35:00
fb

Бурята, която вече втора седмица е обхванала кралството, е най-силната от 1991 г. насам. Днешната метеорологична ситуация, при която дъждове, урагани и преливания на реките се редуват почти всеки ден, е крайно нехарактерна за зимния период”, съобщи Мат Добсън, представител частната метеорологична служба Метеогруп.


В момента в различни райони на Великобритания продължават да действат множество предупреждения за опасност от наводнения. Морски бури бушуват край бреговете на областите Корнуол и Девон. Във валийското курортно градче Аберистуит вълни с височина три метра удариха крайбрежната улица и разрушиха пътната настилка, предаде Агенция “Фокус”. Това е наложило евакуацията на около 100 души, живеещи в близост до крайбрежната зона. Наводнени са десетки магазини и хотели, намиращи се до морския бряг.

 

В Англия и Уелс са обявени 96 предупреждения за опасност от наводнения, а в още 244 района е повишено нивото на опасност. Най-застрашените зони са крайбрежните, особено в Южна Англия, заради високите приливни вълни и наближаването на силна атлантическа буря.


От метеорологичната служба на страната обявиха предупреждение за дъждове и поледици, като се предвиждат наводнения около речните корита, както и транспортни проблеми, главно в Южен Уелс, Югозападна и Югоизточна Англия.


В същото време
на международното летище в Ница, Франция, бяха отмени 52 полета заради лошите метеорологични условия. От пресслужбата на летището съобщиха, че решението е свързано с ниската облачност и ограничената видимост на пистите. Администрацията на летището е настанила 600 пътници в разположени в близост хотели. Около десет полета са били пренасочени към летищата в Милано и Марсилия. Отменени са полетите между френския град и Берлин, Виена, Женева, Лондон, Рим и Париж.

лошо време
Великобритания
код за опасност
дъждове
бури
По статията работи: