НАЧАЛО » свят

Брюксел прекратява преговорите с Швейцария за търговия с ток заради референдума

fb
3E news
fb
11-02-2014 12:41:00
fb

Европейската комисия (ЕК) е прекратила преговорите с Швейцария за трансграничната търговия с електроенергия, съобщиха германски медии, цитирани от БНР. Това се е случило непосредствено след референдума в неделя, на който швейцарските гласоподаватели одобриха по-строги мерки срещу притока на чужденци, предимно европейски граждани.

Междувременно се чуват призиви Европейският съюз (ЕС) да не бърза с ответните мерки. Швейцарският вот трябва да бъде уважен, каза германският евродепутат Александър граф Ламбсдорф в интервю за радио "Дойчланд":

Гласуването е израз на пряка демокрация и естествено трябва да се отнасяме с респект, а що се отнася до отношенията Швейцария - ЕС, те са уредени в двустранни договори, в които свободата на движение е един от четирите основни принципа на ЕС. Сега Швейцария дава знак, че се оттегля от споразумението, но докато това стане на практика, ще измине известно  време. Предвижда се срок от три години, за да бъде изпълнена волята на швейцарците. През това време ще трябва да се преговаря и аз настоятелно съветвам това да се случи, а не да се изпада в паника.

Швейцария
референдум
по-строги мерки срещу притока на чужденци
трансгранична търговия с електроенергия
Германия
ЕС
По статията работи:

Галина Александрова