НАЧАЛО » свят

Брюксел и Москва ще изглаждат разногласията за "Южен поток"

Междуправителствена работна група ще доработи споразумението между Русия и шестте страни от ЕС, през чиято територия ще преминава газопроводът

fb
3E news
fb
24-01-2014 12:42:00
fb


Второто заседание на междуправителствената работна група по „Южен поток” ще се проведе през февруари. Това пресслужбата на Европейската комисия, цитирана от БНР. Вчера /четврътък/ приключи първата среща в Брюксел, в която участваха руският заместник министър по енергетиката Анатоли Яновский и оглавяващия генералната дирекция по енергетиката на Европейската комисия Доминик Ристори.

Страните са потвърдили намеренията си да изгладят разногласията между ЕС и Руската федерация относно проекта за изграждането на газопровода, но не уточниха определен период това да се случи, допълват от пресслужбата на ЕК.

Междуправителствената комисия има за задача да доработи споразумението между Русия и шестте страни от ЕС, през чиято територия ще преминава „Южен поток”, а именно – България, Румъния, Унгария, Хърватска, Словения и Австрия, а също така и нечленуващата в Съюза Сърбия, което по мнение на Еврокомисията нарушава нормите на третия енергопакет на ЕС. Същевременно, от руска страна смятат, че „Южен поток”, бивайки трансграничен газопровод не попада под юрисдикцията на третия енергопакет. В допълнение, те напомнят, че споразуменията по газопровода са приключили в началото на 2008 г. преди да влезе в сила третия енергопакет на ЕС.

ЕК има претенции газопровода да се оперира и контролира от оператор, независим от предприятията производители и добиващи енергия, и настояват част от мощностите на бъдат запазени за доставки на газ от „независими производители”. Ще се обсъжда и системата на заплащане на транзита.

Общата проектна производителност на „Южен поток” за първата година след впускане в експлоатация ще бъде заложена да бъде около 16 млрд. куб. м., като поетапно ще достигне 63 млрд. куб. метра газ годишно. Работата по строителството ще започне в България и Сърбия.

Подобни преговори не са първите по рода си. През 2012 г. бе съставена сходна междуправителствена работна група под ръководството на Анатоли Яновский и предшественика на Доминик Ристори, за да се постигне съгласие относно експлоатацията на немската газо-разпределителна система OPAL, явяваща се крайна точка на „Северен поток”.

междуправителствена комисия
Южен поток
Русия
ЕК
По статията работи:

Галина Александрова