НАЧАЛО » свят

Британското правителство ще финансира технологията за малки модулни реактори

fb
3E news
fb
04-12-2017 06:18:00
fb

Очаква се до 100 милиона лири да бъдат отпуснати от британското правителство, за да може Великобритания да заеме водеща роля в технологията на малките модулни реактори, които да осигурят нов източник на чиста енергия за страната, съобщи theguardian.com.

Ролс-Ройс и водещи американски и китайски компании лобират и чакат подкрепа от кабинета, след като бившият министър на финансите Джордж Озборн обеща преди две години финансиране в рамките на 250 милиона лири.

Очаква се министърът на енергетиката Ричард Харингтон да оповести подкрепата на кабинета за технологията в четвъртък, според източници на „Гардиън“. Вероятно финансирането ще бъде в рамките на до 100 милиона лири.

Малките модулни реактори могат да осигурят една десета от електроенергията от конвенционалните АЕЦ като АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“, която в момента се строи. Но, според застъпниците на технологията, малките модулни реактори ще бъдат по-евтин и бърз начин за производство на нисковъглеровна електроенергия за нуждите на Великобритания.

Малки Модулни Реактори
Ролс-Ройс
Великобритания
технология за малки модулни реактори
По статията работи:

Маринела Арабаджиева