НАЧАЛО » свят

Близо 640 млрд. инвестиции във въглищни ТЕЦ са изложени на риск покрай евтината ВЕИ

fb
3E news
fb
14-03-2020 09:03:47
fb

Близо 640 милиарда долара инвестиции в капацитет за производство на въглища в световен мащаб са изложени на риск, тъй като е по-евтино да се произвежда електроенергия от нови ВЕИ централи. Това обявиха от мозъчния тръст Carbon Tracker Initiative, предаде агенция Ройтерс. Институционалните инвеститори все по-често се оттеглят от компаниите за изкопаеми горива поради риска техните активи да се окажат безмислени, тъй като по-строгите цели за намаляване на емисиите възпират използването им и възобновяемата енергия става още по-евтина.

Докладът изследва икономическата жизнеспособност на 95% от въглищните централи, които работят, строят се или се планират по целия свят. В световен мащаб се планират или се строят 499 гигавата (GW) въглищни мощности с инвестиционни разходи от 638 милиарда долара.

Понастоящем повече от 60% от световните въглищни централи произвеждат електроенергия с по-високи разходи, отколкото биха могли да бъдат произведени при изграждане на нови ВЕИ. Най-късно до 2030 г. ще бъде по-евтино да се изграждат нови вятърни или слънчеви мощности, отколкото да се продължи да работата с въглищни мощности по всички пазари. Периодът за възстановяване на капитала за нови инвестиции в капацитет на въглища обикновено е 15 до 20 години, което прави тези инвестиции рискови.

„Възобновяемите енергийни източници са по-конкурентоспособни спрямо въглищата по целия свят и предложените инвестиции за въглища рискуват да се превърнат в натрупани активи, които биха могли да се заключат в скъпоструващи въглищни мощности в продължение на десетилетия“, казва Мат Грей, съавтор на доклада и съ-директор на енергетиката и комуналните услуги в Carbon Tracker.

Според основен доклад на ООН през 2018 г., делът на мощността на въглищата в производството на електроенергия трябва да падне до 2% до 2050 г., за да може глобалното затопляне да остане в граница от 1,5 градуса по Целзий.

Според Carbon Tracker в Европейския съюз 96% от експлоатационния капацитет на въглищата в размер на 149 GW. струва повече отколкото новите ВЕИ. Като цяло Европа намалява зависимостта си от въглища поради по-високите разходи за въглеродни квоти. Инвестициите на ЕС от 16 милиарда долара са изложени на риск при планираното изграждане на 7,6 GW нови въглищни мощности.

В Китай, най-големият производител на въглища в света, инвестицията е за 158 милиарда долара, като 100 GW въглищни ТЕЦ се строят, а други 106 GW са в планирани за строителство.

Китай разполага с 982 GW съществуваща мощност на въглища и 71% от това струва повече за експлоатация, отколкото изграждането на нови ВЕИ.

В Индия 80 млрд. долара са изложени на риск, като 37 GW мощности на въглища се строят, а други 29 GW са планирани. От общо 222 GW от съществуващия капацитет на въглища, 51% струват повече от новите ВЕИ, коментират авторите на изследването.

Съединените щати разполагат с 254 GW капацитет на въглища, като 47% струват повече от новите ВЕИ.

В доклада се казва още, че пазарните механизми, ще изтласкат енергията от въглища от дерегулиранирте пазари, където производителите на възобновяема енергия ще се възползват от нарастващата ценова разлика.

Въпреки това, няколко правителства продължават да стимулират новия капацитет на въглища, позволявайки да се прехвърли високата цена на въглищата върху потребителите или да се субсидират операторите на въглища.

В проучването няма дадени повече обяснения за това защо се сравняват базови мощности с зелени централи, трудни за прогнозиране и работа в енергийната система.

Докладът на Carbon Tracker: https://carbontracker.org/reports/how-to-waste-over-half-a-trillion-dollars/

 

Carbon Tracker
инвестиции
ВЕИ
ТЕЦ
По статията работи:

3E news