НАЧАЛО » свят

Близо 50 % от новите мощности в САЩ през 2017 г. са били от ВЕИ

fb
3E news
fb
15-01-2018 10:29:00
fb

Въведените в експлоатация нови мощности в САЩ за 2017 г. са за 25 ГВт. Това сочат предварителните данни на Управлението за енергийна информация (EIA) към Министерство на енергетиката на САЩ. От тях 49 % или над 12 ГВт са на електроцентрали, работещи на базата на Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Основно това са вятърни и соларни мощности. В случая при това става въпрос за мощности с възможност за промишлено производство.  Очакването за  малките мощности пуснати в експлоатация през изминалата година е те да са от порядъка на 3,5 ГВт, основно от фотоволтаици.
Това на практика означава, че почти половината от потребената електроенергия през 2017 година от домакинствата на практика е била от ВЕИ.
Според информацията, тъй като повече от половината от посочените мощностите са въведени през четвъртото тримесечие на изминалата 2017 г. година и проектите са в очакване на приключване на административните процедури, данните все още предварителни.
На практика обаче може да се твърди, че почти половината от потребената електроенергия през 2017 година от домакинствата в САЩ на практика е била от ВЕИ.
Повече подробности се очаква EIA да публикува към края на февруари. Тогава се очаква публикуването и на данните за закриването на мощности. По предварителни данни през изминалата година изведените от експлоатация мощности са за 11 ГВт, от които около 6 ГВт за са мощности на изкопаеми горива, основно работещи на въглища.
Месечното производство на електроенергия от ВЕИ в САЩ е достигнало своя връх през месец март 2017 г. - 67,5 млрд. кВтч или 21 % от общото потребление на електроенергия.

https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=34472

ВЕИ
нови мощности от ВЕИ
вятърни електроцентрали
соларни мощности
EIA
сащ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева