НАЧАЛО » свят

Биологични и химически оръжия може да носи новата ракета на КНДР

fb
3E news
fb
29-11-2017 10:03:00
fb

Новата ракета на КНДР Хуасон-15 може да носи не само ядрени, но и биологични и химически оръжия. Това съобщи японският министър на отбраната Ицунори Онодера, цитиран от ТАСС и БГНЕС. "Ние вярваме, че новата севернокорейска ракета е в състояние да носи не само ядрени, но и биологични и химически оръжия", каза той в парламента.

Онодера подчерта, че министерството на отбраната, заедно с министерството на околната среда, планира да организира обучение за местното население в случай на евентуални ядрени, биологични или химически атаки.

През нощта срещу сряда японски и южнокорейски военни регистрираха изстрелване на ракета от Северна Корея, която падна на 210 километра от крайбрежието на Япония. Това бе първата демонстрация след 15 септември.

Този път Северна Корея, според военни източници в Япония, е използвала за демонстрацията най-вероятно двустепенна междуконтинентална балистична ракета. Траекторията е била висока - до 4 - 4,5 хиляди километра, според източници в Япония и Южна Корея, цитирани от ТАСС, а проекцията на изминатото разстояние - близо 1000 км.

Минути след демонстративната ракетна стрелба от полигон край Пхенян Сеул даде също демонстративен отговор като изстреля ракети по собствен полигон. САЩ, Япония, Южна Корея, ЕС и други страни осъдиха провокативния характер на действието.

КНДР
нова ракета
Хуасон-15
ядрени оръжия
японският министър на отбраната Ицунори Онодера
биологични оръжия
химически оръжия
двустепенна междуконтинентална балистична ракета
демонстративната ракетна стрелба
Пхенян
Сеул
Северна Корея
Южна корея
Япония
сащ
ЕС
полигон
провокация
По статията работи:

Галина Александрова