НАЧАЛО » свят

Берлин: Без Русия няма решение на кризата в Украйна

Западът е все по-тревожен от събитията в Крим, САЩ готови да станат гарант по заем за 1 млрд. долара за Киев

fb
3E news
fb
27-02-2014 01:09:00
fb


Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви, че трябва да се предотврати разпадането на Украйна и напълно да се зачитат правата на националните малцинства, като изрази безпокойство от нарастването на напрежението в бившата съветска република.

"Най-важното е да не се допусне разпадането на Украйна, като в същото време напълно се съблюдават правата на националните и религиозните малцинства", подчерта тя, преди да участва в заседание на военните министри на страните от НАТО.

По-рано тя Урсула фон дер Лайен посочи, че в процеса на разрешаване на ситуацията в Украйна трябва да бъде включена Русия. "Без Русия решение няма да има. Това решение трябва да се търси с участието както на Русия, така и на НАТО", посочи министърката. заяви, че трябва да се предотврати разпадането на Украйна и напълно да се зачитат правата на националните малцинства, като изрази безпокойство от нарастването на напрежението в бившата съветска република.

"Най-важното е да не се допусне разпадането на Украйна, като в същото време напълно се съблюдават правата на националните и религиозните малцинства", подчерта тя, преди да участва в заседание на военните министри на страните от НАТО.

По-рано тя посочи, че в процеса на разрешаване на ситуацията в Украйна трябва да бъде включена Русия. "Без Русия решение няма да има. Това решение трябва да се търси с участието както на Русия, така и на НАТО", категорична е Урсула фон дер Лайен.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пък призова Русия да не предприема действия, които може да доведат до ескалация на напрежението в Крим.

"Обезпокоен съм от събитията в Крим. Призовавам Русия да не предприема никакви действия, които може да доведат до ескалация на напрежението или да предизвикат неразбиране", написа Расмусен на микроблога си в Туитър. По-рано той приветства неутралитета на украинската армия в политическата криза и призова въоръжените сили на страната и занапред да се придържат към тази позиция.

Вчера в първия ден на заседанието на военните министри от алианса те обсъдиха положението в Украйна и излязоха с декларация, в която се казва: "Независима, суверенна и неутрална Украйна, която е твърд привърженик на демокрацията и на принципа за върховенство на закона, е ключов фактор за евроатлантическата сигурност. В съответствие с Хартата за партньорство между Украйна и НАТО съюзниците в НАТО ще продължат да подкрепят суверенитета, независимостта, териториалната цялост и сигурност и принципа на нерушимост на границите на Украйна. Тези принципи са базови за стабилността и сигурността в Източна Европа и на целия континент"

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери обяви, че Съединените щати могат да станат гарант на заем за Украйна в размер на един милиард долара. Към това ще се добави и допълнителна директна финансова помощ. Американската финансова помощ е част от подготвян финансов пакет, в който ще се включат още страни от ЕС и МВФ.

Пред репортери Кери заяви, че обстоятелствата налагат неотложното финансово съдействие на САЩ и допълни, че тези обстоятелства трябва да накарат и временното украинско правителство да действа спешно в посока на задействане на реформи, намаляване на корупцията и подготовка на свободни и честни избори. Подобно послание беше изпратено и от Белия дом, откъдето призоваха лидерите в страната да формират едно приобщаващо и мултипартийно правителство.

По-рано в интервю за телевизия NBC Кери за пореден път подчерта, че кризата в страната няма нищо общо с конфликта между САЩ и Съветския съюз по време на Студената война и предупреди Русия да обмисля внимателно решенията си спрямо Украйна:

Ние не търсим конфронтация, но искаме да се разбере, че всяка страна трябва да зачита териториалната цялост и суверенитет на Украйна. Русия заяви, че спазва това и смятаме, че е важно Русия да държи на думата си.

Темата за възможна интервенция от Русия беше коментирана пред журналисти и от говорителя на Държавния департамент Джен Псаки:

Наблюдаваме събитията отблизо. Както знаете, заместник-секретарят Бърнс беше там и сте наясно, че сме ангажирани с това, което се случва на много високо ниво. Както сме заявявали през изминалите няколко дни, всеки опит за каквато и да е военна намеса ще бъде грешка.

Кризата в Украйна
Русия
сащ
Германия
Киев
Крим
По статията работи:

Галина Александрова