НАЧАЛО » свят

Белгия инсталира над 500 MW нови слънчеви централи през 2019 г.

Кумулативната инсталира слънчева мощност в страната достигна 4.82 GW в края на миналата година

fb
3E news
fb
16-03-2020 12:11:24
fb

Белгия е добавила нови 544 MW слънчева мощност през миналата година. Това сочат временните данни, събрани от асоциацията за възобновяема енергия APERE, съобщава pv-magazine. Мощностите се увеличават значително спрямо 2018 г., когато слънчевите централи са били с обща мощност от 367 MW, а през 2017 г. са били само 107 MW.

По-голямата част от новата мощност през миналата година е инсталирана във Фландрия, която представлява 418 MW от общата сума. Около 104 MW нови фотоволтаични инсталации бяха инсталирани във Валония, което е по-малко от 133-те MW, внедрени през предходните 12 месеца. В същото време столичният регион на Брюксел добави 22 MW през изминалата година. Силният растеж за Фландрия бе подкрепен и от завършването на соларен парк с мощност 100 MW в Ломмел. Това е най-големият работещ фотоволтаичен парк в Белгия сега, докато по-голямата част от свързаните към мрежата соларни системи на страната в края на миналата година са били поставени на жилищни сградни и са с мощност не по-голяма от 10 кВт.

Като цяло кумулативният мощност на фотоволтаичните централи в страната достигна 4,82 GW в края на декември. „Това представлява повърхност на панелите от порядъка на 35 км² (7,5 м² / kWp) и мощност, равняваща се на около пет ядрени реактора“, каза APERE.

Асоциацията съобщи още, че средната стойност на монтираните слънчеви панели в Белгия е 423 W на жител или повече от един и половина панели средно на човек. „Във Валония 85% от малките инсталации са завършени преди 1 юли 2019 г. – това е следствие обявените от държавата мерки за подкрепа към просюмърите, които са инсталирали системата си преди тази дата“, казат от APERE. Така наречената prosumer тарифа е спорна мрежова такса, която ще бъде начислена на потребителите, които консумират и продават енергия, генерирана от домакински фотоволтаични системи и присъединени след 1 юли 2019 г.

Всеки от трите региона на Белгия има своя регулаторна рамка за слънчева и възобновяема енергия. Страната има потенциал да достигне 18 GW слънчева мощност до 2040 г., сочи доклад от края на 2017 г. от мрежовия оператор Elia.

 

ВЕИ
Белгия
слънчеви централи
развитие
По статията работи:

3E news