НАЧАЛО » свят

Банковите анализатори от Уолстрийт за седми път подобриха прогнозата си за цените на петрола

fb
3E news
fb
03-05-2018 12:17:00
fb

Банковите анализатори от Уолстрийт подобряват прогнозата си за цената на петрола за седми пореден месец, става ясно от данните от месечното изследване на The Wall Street Journal. Основните причини за това са геополитическите рискове, които може да се отразят негативно на световните доставки, а също така и предприетите от ОПЕК и страните извън картела мерки за ограничаване на добива.

Четиринадесет представители на инвестиционни банки, участващи в проведеното в края на април допитване очакват, че сорт Brent ще струва през тази година средно 64 долара за барел. Цената, която определят за сорт WTI е 60 долара за барел. Двете прогнози надвишават с 1 долар очакванията от месец март.

„ОПЕК свърши много по-добра работа, отколкото се очакваше, в опита си да ограничи производството на петрол“, отбелязва анализаторът от ING Bank Уорън Патерсън. По думите му, подкрепата за пазара вероятно ще остане на добро ниво.

Като друг фактор за ръст на котировките на петрол се посочва запазващата се неяснота по иранската ядрена програма.   Играчите на пазара се опасяват, че САЩ може да вземат решение за възобновяване на санкциите срещу Иран, което ще доведе до ограничаването на експорта на петрол от страната. Намаляването на доставките, според Петерсън може да е от порядъка до 500 хил. барела на ден. Президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да вземе решение по иранската ядрена програма до 12 май.

В същото време търговските запаси от петрол в страните от ОИСР намаляват. Към края на февруари те с били 2,84 млрд. барела, което надхвърля с 30 млн. барела средното ниво за последните пет години.

Анализаторите обаче очакват понижение на цените на петрола през следващата 2019 г., тъй като ОПЕК и страните извън картела може да не продължат действието на споразумението за ограничаване на добива. В същото време производителите на нефт от САЩ увеличават производството.
Очакванията са през следващата година средната стойност на Brent да е малко над 62 долара за барел, а на WTI – около 58 долара за барел.

Уолстрийт
цени на петрола
ОПЕК
добив на петрол в САЩ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева