Банките повишават прогнозите си за цените на петрола 5-ти пореден месец

Банките за 5-ти пореден месец през февруари повишават прогнозата си за цените на петрола, като по този начин сигнализират за увереността си, че цените ще продължат да се възстановяват, тъй  като излишъкът от предложения намалява, поради свиване на световния добив, се казва в статия на The Wall Street Journal, цитирана от Dow Jones.

Според прогнозата на 15 инвестиционни банки, анкетирани от изданието в края на февруари, цената на петрола сорт Brent през тази година ще е  от порядъка на 62 долара за барел средно, а цената на WTI – 58 долара. Две от прогнозите са повишени с около 1 долар в сравнение с очакванията от януари.

Петролът през миналата година цените на петрола са  получили подкрепа, благодарение на това, че намалението на световните запаси е довело до баланс между търсенията и предложенията на пазара. Основен фактор за балансиране на пазара са усилията на ОПЕК за понижение на добива.
Като цяло петролните пазари през 2018 г. вероятно ще са балансирани, предвид очакванията за спазване от ОПЕК и страните извън картела на условията по сделката, коментират анализаторите от JP Morgan.

Освен това цените са получили подкрепа на фона на геополитическите рискове, свързани с доставките от страните от Близкия Изток, проблемите, свързани с нефтодобива във Венецуела, отслабването на американския долар и увеличението на търсенето, поради активният ръст на световната икономика.

През втората половина на миналата година цената на петрола сорт Brent се е увеличила повече от 50 %, преодолявайки през януари 3-годишен максимум от ад 70 долара за барел.

Цените на петрола в началото на февруари се установиха на определено ниво, поради понижението на световните фондови индекси. През първите две седмици на настоящия месец, цените на пазара на петрол загубиха повече от 12 %, което в голяма степен е свързано с безпокойството на пазара по отношение на ръста на добив на шистов петрол в САЩ.

По-рано през февруари Международната агенция за енергетика (МАЕ) съобщи, че американските производители на шистов петрол увеличават добива по-бързо от периода 2011-2014 г., когато цените на петрола съставляваха около 100 долара за барел. От агенцията предупредиха, че предложенията от петрол може да надвишат търсенето и да попречат на започналото възстановяване на цените.

В края на миналата година, общият добив на петрол в САЩ надхвърли 10 млн. барела на ден за пръв път от почти 50 години.
Банките през тази година като цяло запазват прогнозата си за ръст на цените на петрола предвид готовността на ОПЕК, както и преди за ограничаване на предложенията, които ограничават рисковете от влошаване, свързани с шистовия петрол, коментира анализатор от UBS Wealth Management.

Цените на петрола вече възстановиха част от загубените си в началото на февруари позиции, достигайки през отминалия понеделник 3-годишен максимум. В сряда обаче започнаха да спадат, поради подобрение на долара.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари