НАЧАЛО » свят

Баку предлага на Багдад помощ при доставките на газ за Европа

fb
3E news
fb
10-02-2014 11:52:00
fb

Азербайджан  предлага на Ирак достъп до "Южния газов коридор", който свързва страните  от Каспийския регион с пазарите на Европа. Целта е  да се окаже помощ на Багдад с доставките на природен газ за Европа. Това съобщи министърът на външните работи на Азербайджан Елмар Мамедяров, съобщава Trend.

„Министърът заяви пред журналисти в иракската столица, че чиновчици от Багдад вече са заявили заинтересованст за присъединяване към големия проект, който се поддържа от САЩ, съобщава турската агенция Hurriyet, която се позовава на Франс Прес”, се казва в информацията.

На съвместна пресконференция с иракския си колега Хошияр Зибари, Мамедаров каза, че „ това е огромен проект и има възможност, ако Ирак също  е заинтересован, да доставя по него собствен природен газ”. Той заяви също така, че „други страни, които вече са изразили заинтересованост, в това число и Ирак, ако искат могат да се присъединят към проекта "Южен газов коридор" и ние сме готови да започнем пеговори”.

„Южен газов коридор” е проект за доставка на азербайджански газ за Европа. През декември 2013 г. беше прието окончателно инвестиционно решение за втория стадий по разработката на азербайджанското морско газокондензатно находище „Шах Дениз”, газа от който ще бъде доставен за пръв път за европейския пазар. Газа в рамките на втория стадий от разработката на находището ще се експортира за Турция и на европейските пазари чрез разширяването на действащия Южнокавказки газопровод (Баку-Тбилиси-Ерзерум) и строителството на Трасанадолския газопровод (TANAP) и Трансадриатическия (ТАР).

Южен газов коридор
Ирак
Азербайджан
По статията работи:

Маринела Арабаджиева