Багдад кани компании от Русия за строителството на нефтопровода Киркук – Джейхан

Багдад предлага на руски строителни компании да вземат участие в изграждането на нефтопровода Киркук – Джейхан, съобщи пред журналисти министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, цитиран от руски агенции. Проектът е алтернативен на плановете на „Роснефт“ за разширяването на съществуващият тръбопровод, който минава през територията на Иракски Кюрдистан. „Те искат руски компании да участват също да участват в строителството на тръбопровода. Наши, руски строителни компании“, каза Новак.

В края на ноември, министерство на петрола на Ирак съобщи, че страната планира да построи нов участък от нефтопровода до турското пристанище Джейхан – от град Байджи до границата с Турция и Сирия, тъй като не може да бъде възстановен разрушеният от терористите участък от сегашната тръба. Посоченият по-горе участък е част от съществуващият тръбопровод, който доставя иракски петрол от провинция Киркук до Джейхан.
Министъра на петрола на Ирак Джабар ал-Лаибри се разпореди за подготовка на документите за изпълнение на този проект чрез концесия и в най-скоро време се очаква покана за участие на компаниите.

По думите на официалния представител на министерството Асем Джихад, цитиран от Прайм, старият тръбопровод в този участък се е оказал значително повреден поради честите атаки на терористичните атаки на „Ислямска държава“, и ситуацията засега не  позволява извършване на възстановителни дейности. По думите му, новата тръба ще бъде алтернативна на съществуващата.

Багдад през октомври си върна със сила и постави под свой контрол спорната провинция Киркук, която е богата на петрол.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари