НАЧАЛО » свят

Атомната индустрия може да е ключова за икономическото възстановяване на Франция

fb
3E news
fb
19-05-2020 08:05:51
fb

Поемането на ангажимент за изграждането на шест нови EPR реактора във Франция би било „ефективен стимул“ за възстановяването на икономиката на страната след коронавируса. Това посочва в позиция Френското общество за ядрена енергия (SFEN).

Програмата за поддръжка и инвестиции на държавната енергийна компания EDF предвижда инвестиции от 4 млрд. евро годишно за оптимизация на работата на съществуващите АЕЦ, но възстановяването след пандемията трябва да бъде подкрепено с изграждането на нов реактор, пишат от SFEN, се казва в публикация на специализираното издание world-nuclear-news.org.

Стартирането на програма за изграждане на нови атомни реактори ще бъде ефективно средство за икономическо и социално възстановяване от 2021 г., посочват от SFEN и добавят, че атомната индустрия е „готова да се мобилизира“ като част от тези усилия. Оттам се позоват на скорошно проучване на Deloitte във Франция, според което всяко евро, инвестирано в ядрена енергия, генерира 2,5 евро в останалата част от икономиката. Според анализа, до 2030 г. всеки тераватчас, произведен от ядрена енергия, ще допринесе 360 милиона евро за Брутния вътрешен продукт на страната, което е три пъти повече от приноса на вятърната енергия. Експертите посочват още, че през 2019 г. цените на електроенергията за домакинствата в Германия, която постепенно се отказва от ядрената енергия, са над 70% по-високи от тези във Франция.

АЕЦ Фламанвил
EDF
реактор EPR
Френско общество за ядрена енергия (SFEN)
По статията работи:

3E news