Атомната енергетика в Близкия Изток ще се увеличи 4 пъти за 10 години

Източник: atominfo.bg

Очаква се производството на атомна енергия в Близкия изток да се увеличи от 3,6 гигавата през 2018 г. до 14,1 гигавата през 2028 г., съобщава eia.gov. Това се дължи на започването на изграждане на нови атомни мощности и споразуменията между страните от Близкия Изток и производителите на атомни технологии. Това съобщи в доклада си Американската администрация за енергийна информация (EIA). В краткосрочен план Обединените арабски емирства ще поведат атомния растеж чрез инсталиране на 5,4 гигавата ядрени мощности до 2020 г.

Растежът на ядрените мощности в Близкия Изток е обусловен от това, че страните в региона търсят начини за осигуряване на енергийна безопасност като намалят зависимостта си от изкопаеми горива. Сега те осигуряват 97% от производството на електроенергия в района.

Иран строи два енергоблока на АЕЦ „Бушер“ 2, която трябва да увеличи производството на електроенергия с 1800 мегавата до 2026 г. Първи енергоблок на АЕЦ „Бушер“ 1 започна експлоатация през 2011 г. и бе първата АЕЦ в Близкия Изток. Тя е с реактор ВВЕР-1000.

ОАЕ строят АЕЦ „Барака“ с четири енергоблока, като се планира изграждането й да приключи към края на 2020 г.

В края на 2017 г. Турция започна физическото строителство на АЕЦ „Аккую“ по руски дизайн. Тя ще бъде с четири енергоблока с обща мощност от 4800 мегавата. Енергийното стартиране на Първи енергоблок се очаква до 2025 г.

Саудитска Арабия планира да построи първата си АЕЦ и се очаква да обяви търг за изграждането на централа с мощност 2800 мегавата.

Йордания планира АЕЦ с два енергоблока с мощност 2000 мегавата по проект на „Росатом“. Очаква се строителството да започне през 2019 г. и да приключи през 2024 г.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари