Андрей Круглов: Втората тръба на "Турски поток" ще отговаря на европейските норми

”Газпром” е повишил оценката си за стойността на газопровода от 6 на 7 млрд. долара

Ще спазим напълно изискванията на Брюксел и на Третия енергиен пакет при реализацията на втората тръба. Това съобщи в четвъртък заместник-председателят на компанията Андрей Круглов на инвестиционен форум в Лондон, предаде ТАСС. "Турски поток" ще има две тръби и в момента полагането им по дъното на Черно море е достигнало половината от маршрута.

"Реализацията на сухопътната част на втората тръба ще се изпълнява от газопреносни оператори на европейски държави. При това ще бъдат напълно спазени всички изисквания и норми на Европейската комисия", допълни зам.-председателят на Газпром.

Той не съобщи кои точно европейски компании ще строят и експлоатират газопровода, който би трябвало да премине през България, Сърбия, Унгария и да стигне до Австрия. 

Круглов съобщи също, че Газпром е повишил оценката си за стойността на строителството на "Турски поток" до 7 млрд. долара, съобщи БТА. За сравнение, "Южен поток", който беше с една тръба и трябваше да излезе край Варна, бе оценен на 9 милиарда долара.
 
"Предварително бяхме говорили, че стойността може да е 6 млрд. долара, но сега я оценяваме на около 7 млрд. долара. Не изключваме също възможността за привличане на проектно финансиране. Най-вероятно "Турски поток" първоначално ще бъде финансиран от бюджета на "Газпром" и по-късно рефинансиран чрез емитиране на проектни облигации, както стана със "Северен поток", каза Круглов.
 
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари