НАЧАЛО » свят

Анализатор: 5 причини, за да бъде поверено строителството на АЕЦ "Темелин" на правителството

fb
3E news
fb
13-02-2014 07:37:00
fb

Водещият анализатор от издателство Еconomia Давид Трамба излзе с коментар „5 причини, за да бъде поверено дострояването на АЕЦ „Темелин” на правителството, пише ekonom.ihned.cz.

В своя коментар Трамба пише: „Първата причина -  това е цената. Големите електрически концерни искат висока доходност, като в същото време правителството би се съгласило с най-ниската цена. Втората причина – подкрепата на частна компания ще се сблъска със силно противодействие в Брюксел. С държавните компании такива проблеми няма да има. Трето – въпросът с финансирането. Чешката държава е в състояние да продаде облигации, със срок на погасяване 15 години и доходност 3%. Четвърто – кому са нужни ядрените блокове? Това не е ЧЕЗ. Това е държавата, която разчита, в своята концепция, на развитието на атомната енергетика. Пето, необходимо е да бъде признато, че държавното управление постепенно се професионализира, затова правдоподобността на това, че то би се справило и с проект от типа на дострояването на АЕЦ „Темелин”, нараства”, - счита Давид Трамба.

„Примерът на Унгария показва, че споразумението за изграждане на нова АЕЦ на между правителствено ниво може да бъде бързо и практично. Това е особено вярно, ако то бъде сравнено със затруднения процес на избор на доставчик на два нови реактора за АЕЦ „Темелин”, което постепенно се превръща в недостойна комедия с негативни последствия за реномето на Чехия зад граница ", - отбелязва Давид Трамба.

АЕЦ Темелиен
Чехия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева