НАЧАЛО » свят

Америка (САЩ) е шестата страна основен инвеститор в България

Образованието, в частност липсата на кадри и правната система остават проблемните сектори за американските инвеститори

fb
3E news
fb
09-10-2018 02:30:00
fb

Правната система, която трябва да осигури предвидимост, образованието което е в основата на създаването на кадри за бизнеса и липсата на електронно управление са сред проблемите за американските инвеститори, идентифицирани от Американската търговска камара. Това стана ясно от коментара на изпълнителния директор на камарата Петър Иванов при представяне на изследването „Инвестициите на САЩ в България (1990 – 2016) + 7 примера“, пред журналисти. Изследването е изготвено от Института за пазарна икономика (ИПИ).

В частност Петър Иванов обърна особено внимание върху осигуряването на кадри от образователната система. „Системата трябва да бъде насочена така, че да произвежда кадри за утрешния ден. Ако не се направи тази промяна, не мисля, че имаме бъдеще“, каза Иванов, като допълни, че един дивелъпмънт център може да бъде пренесен само за един ден в друга географска точка. Светла Костадинова от ИПИ от своя страна обърна внимание на факта, че само 2 % от българските кадри преминават през курсове за преквалификация. Тя припомни и изследването на ИПИ за регионите, където също се очертават съществени разлики между очакванията на бизнеса и реалностите. От не по-малко значение за инвестициите е и демографският фактор.

Изпълнителният директор на Американската търговска камара се спря и на съдебната система, като наблегна на това, че е важно не само да се решават съответни дела, а „как се решават“.  Всеки ден имам запитване от американски компании, но когато те видят средата, липсата на кадри е трудно да бъдат убедени, смята той. На този етап Американската търговска камара може да се похвали, че в списъка на най-големите инвеститори САЩ се нареждат на шесто място. Освен това е важно и качеството на инвестициите.

американски инвестиции
Американска търговска камара в България
изследване Инвестициите на САЩ в България
ИПИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева