Америка е готова да се конкурира с Русия на пазара на газ

Американските компании са готови да се конкурират с Русия на пазара по доставки на газ за Европа. Това твърди заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ Sandra Oudkirk.

“САЩ вече се конкурират с Русия, като експортьор на втечнен природен газ (LNG) и експортьор на петрол на глобалния пазар. Ние сме готови да се конкурираме и на пазара на ЕС при доставките на газ. Вече има FSRU (плаващи платформи за съхранение и регазификация)“, е заявила  Oudkirk в кулоарите на енергийна конференция, провеждаща се в Атлантическия съвет, цитирана от РИА Новости.

По думите и „очевидно е, че количеството, което САЩ може да продаде в ЕС е много по-малко от това, което Русия може да продаде през тръбопроводите си“.

„Ние искаме да продаваме нашият газ по целият свят, навсякъде където цената е конкурентоспособна. За това трябва да се оптимизира стойността на регазификацията, втечняването на газа и съхранението“, добавя тя.

Преди това в хода на дискусията  Oudkirk се е обявила против строителството на „Северен поток 2“, тъй като според нея, този проект прави „Газпром“ монополист и затваря пазара за други алтернативни доставки.

Проектът „Северен поток 2“ предвижда строителство на две тръби от газопровода с капацитет от 55 млрд. куб м годишно. Газопроводът трябва да тръгва от крайбрежието на Русия, да минава по дъното на Балтийско море до крайбрежието на Германия.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари