НАЧАЛО » свят

Американски корпорации държат $ 1 400 млрд. в данъчни убежища

fb
3E news
fb
14-04-2016 12:29:00
fb

Американски корпорации като гигантите Apple, Walmart и General Electric държат в данъчни убежища 1 400 млрд. долара, въпреки че получават трилиони долари подкрепа от пари на данъкоплатците, става ясно от доклад на благотворителната фондация за борба с бедността Oxfam.

Сумата, която е по-голяма от икономическия продукт на Русия, Южна Корея и Испания, се намира в "непрозрачна и потайна мрежа" от 1 608 дъщерни офшорни дружества, твърдят от Oxfam. Анализът на фондацията на финансовата дейност на 50-те най-големи американски корпорации идва на фона на внимателното вглеждане в данъчните убежища, последвало изтичането на „Панамските документи“. Докладът на Oxfam е допълнителна информация за „масираните системни злоупотреби“ в глобалната данъчна система.

Технологичният гигант Apple, втората най-голяма компания в света, оглавява списъка в анализа на Oxfam с около 181 млрд. долара в три офшорни дъщерни фирми. Базираният в Бостън конгломерат General Electric, който според Oxfam е получил подкрепа от 28 млрд. долара пари на данъкоплатците, е на второ място със 119 млрд. долара, разпределени в 118 дъщерни фирми в данъчни убежища. На трето място е Microsoft, които държат извън достъпа на американските данъчни 108 млрд. долара. Челната десетка от укриващи пари включва още компании като фармацефтичния гигант Pfizer, компанията-майка на Google Alphabet и Exxon Mobil, най-голямата петролна компания, собственост на страна, производителка на петрол.

Oxfam противопоставя тези 1400 млрд. долара, държани в офшорни фирми, на 1 000 милиарда долара данъци, платени от 50-те водещи американски компании като данъци за периода 2008-2014 г. В доклада е посочено, че компаниите също така са се възползвали от общо 11200 млрд. долара федерални заеми, оздравителни програми и гаранции по заеми за същия период.

От фондацията твърдят, че неплатените като данъци средства дават възможност на компаниите да харчат милиарди долари за „армия от лобисти“, които призовават към по-голяма държавна подкрепа под формата на заеми, спасителни операции и гаранции, финансирани с парите на данъкоплатците. 50-те най-големи фирми са похарчили 2,6 млрд. долара между 2008 и 2014 г. за лобиране пред американското правителство. Според Oxfam “срещу всеки долар, похарчен за лобиране, тези 50 компании са получили по 130 долара под формата на данъчни облекчения и по над 4 000 долара федерални заеми, гаранции по заеми и финансова подкрепа.” Според високопоставения данъчен експерт от Oxfam Роби Силвърман става дума за доказателства за масирано системно нарушение на глобалната данъчна система. „Не може да продължава ситуацията, при която богатите и могъщите не плащат техния справедлив дял от данъците, оставяйки нас останалите да плащаме сметката“.

Oxfam преценява, че избягването на данъци от американските корпорации струва на най-голямата икономика в света по около 111 млрд. долара годишно, но също така подпомага световното разделение на богатството с източването на около 100 млрд. долара от бедните страни

 

данъчни убежища
Apple
Walmart
General Electric
По статията работи:

Маринела Арабаджиева