Американският конгрес удължи данъчния кредит за производството на атомна енергия

Американският Конгрес одобри законопроект, който удължава данъчния кредит за производството на атомна енергия за нови АЕЦ и след 31 декември 2020 г. Това съобщи базираният във Вашингтон Институт за атомна енергия NEI. Организацията, която представлява американската атомна индустрия, съобщи, че законопроектът позволява на министъра на енергетиката да разпределя кредити за мощности до 6000 мегавата за първите атомни реактори, които да започнат да работят след 31 декември 2020 г.

Законът за енергийната политика от 2005 г. осигурява данъчен кредит от 1,8 цента за киловатчас електроенергия от нови реактори, но поставяше 2020 г. като краен срок за работа на централите. Новият законопроект премахва тази граница, като по този начин позволява на двата реактора AP1000 на „Уестингхаус“, които се строят в АЕЦ „Вогтъл“ в щата Джорджия, да се възползват от кредита, съобщи електронното издание nucnet.org.

Ограничението на мощността до 6000 мегавата означава също, че от данъчния кредит ще спечелят и плановете на NuScale Power и партньорите й за изграждане на комерсиален малък модулен реактор в Националната лаборатория в Айдахо до 2026 г., заявяват от NEI.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари