Американските фондови индекси спаднаха с 3,9-4,2 %

Американските фондови индекси завършиха търговията в четвъртък в минус, като в САЩ официално започна корекция: спадът от последния пик надхвърля 10 %, пише The Wall Street Journal.

За първите три сесии на настоящата седмица основните фондови индекси на САЩ загубиха от 2,5 % до 2,9 %: те рухнаха в понеделник, повишиха се във вторник и регистрираха не голямо понижение в сряда. В четвъртък спадът бе 3,9-4,2 %. Експертите свързват разпродажбата на пазара на акции както с корекция необходимостта за която е назряла отдавна, така и с повишената доходност на държавните облигации на фона на засилващите се инфлационни очаквания.

„Следващият „мечи“ пазар ще бъде най-тежкият в нашия живот“, заяви в четвъртък известният инвеститор Джим Роджърс в интервю за Bloomberg News. 75-годишният гуру на пазара смята, че акциите на САЩ засега не са достигнали този преломен момент, след който „мечият“ тренд ще е неизбежен, както и очаква, че спадът ще продължи.

„Бичият“ пазар в САЩ продължава вече девет години и текущата корекция е пета, според изчисленията. Анализаторите засега не са уверени дали тя ще успее да завърши с възстановяване на ръста, както и предишните четири пъти, или спадът ще се окаже по-голям и неудържим.
Шефовете на Федералния резерв засега не се безпокоят от спада на пазара на акции.

Индексът Dow Jones Industrial Average към края на търговията на 8 февруари спадна с 1033 пункта (4,15 %) до 23860,46 пункта.

Standard & Poor's 500 спадна с 100,66 пункта (3,75%) - до 2581 пункта.

Nasdaq Composite загуби 274,83 пункта (3,90 %) и е 6777,16 пункта.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари