НАЧАЛО » свят

Американската енергетика "позеленява", обяви Обама

Президентът на САЩ представи план за преустройство на американската енергетика, който предвижда намаление на СО2 емисиите с 32% до 2030 г.

fb
3E news
fb
04-08-2015 09:05:00
fb

След Германия и САЩ започват промени в енергийния сектор, които залагат на "зелената" енергия. Президентът на САЩ Барак Обама представи в понеделник вечерта стратегията на Белия дом за намаляване на емисиите на въглероден диоксид от електроцентралите. Дългоочакваният план за преустройство на американската енергетика трябва да намали драстично вредните емисии от въгледобивната индустрия.

Според плана до 2030 година индустрията трябва да заложи на възобновяеми източници на енергия и да намали отделянето на въглероден диоксид с 32 процента в сравнение с нивата от 2005 година, съобщи кореспондентът на БНР в САЩ.

Регулацията предвижда всеки щат да представи своя програма пред Агенцията за защита на околната среда, като действия по нея ще има при следващия президент. Смята се обаче, че редукцията на СО2 емисиите ще се случи главно с развитието на ВЕИ индустрията, като ограничаването на въглеродните емисии може да увеличи до 28% снабдяването с енергия от възобновяеми източници.

Намерението за новото предложение беше обявено във видеоклип, в който Обама посочи, че промяната на климата е факт и като доказателство посочи наличието на екстремни синоптични явления, които са по-опасни отпреди и костват все повече. Той наблегна на това, че ситуацията не търпи отлагане, защото касае сегашното поколение.

"Ако вярвате като мен, че не можем да обречем децата си с една планета, която няма оправяне, ви моля да споделите това послание с приятелите и семейството си", заяви Обама.

При предсатвянето на програмата късно в понеделник Обама посочи, че това поколение е  първото, което усеща ефекта от промяната в климата и последното, което все още може да направи нещо по въпроса. "Това е един от редките случаи, заради величината и мащаба му. Ако не се справим, процесът може да се окаже необратим и да не успеем да се приспособим достатъчно. Когато става дума за климатичните промени, има случаи, в които може да е прекалено късно", каза американският президент.  Обама подчерта, че програмата ще доведе до по-здравословни условия за живот и по-изгодни цени за крайните потребители.


Новите рестрикции са най-значимата стъпка, която страната е поемала по въпроса с климатичните промени. Смята се, че ограничителните мерки за централите ще доведат и до намаляване на случаите на астма със 70 процента.

Инициативата на Барак Обама, която ще доведе до разгорещен дебат по време на кандидат-президентската кампания, среща съпротива от републиканците и бизнеса.  Противниците на подобни стъпки поставят под въпрос цената на реформите и ползите за крайния потребител. Миналия месец лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл критикува стратегията на Обама, като заяви, че тя е насочена срещу централите, работещи с въглища, и може да навреди на тези, които си изкарват препитанията във въгледобивната индустрия.

Някои въгледобивни компании възнамеряват да поискат съдебно решение, което да спре действието на плана преди да е ясен изходът от всички съдебни спорове между индустрията и властта. Опонентите коментират, че предложението ще повиши цените на енергията и ще доведе до покачване на безработицата.

Над 20 щата като Кентъки, Уайоминг и Западна Вирджиния са готови да заведат дела срещу задължението за по-бързо преминаване към работа с възобновяеми източници като слънцето и вятъра. Вероятните съдебни спорове може да наложат намесата на Върховния съд, който да трябва да се изказва по процедурата за прилагане на новите правила за опазване на околната среда.

сащ
Барак Обама
план за преустройство на американската енергетика
ВЕИ
По статията работи:

Галина Александрова