НАЧАЛО » свят

Азарбайджан изчисли, че има потенциал от 24 500 МВт за ВЕИ

fb
3E news
fb
01-09-2016 11:49:00
fb

Потенциалът за възобновяеми източници на енергия в Азербайджан е за над 25 400 мегавата, това заяви вицепрезидента на Държавната агенция за алтернативни и възобновяеми източници на енергия в страната Нурали Юсифбейли по време на Евразийската конференция на Международната асоциация за енергийна икономика, цитиран от Trend.

Потенциалът на слънчева енергия в Азербайджан е над 8 хил.МВт., на енергията от вятър – 15 хил. Мвт, на биоенергия – 900 Мвт, от геотермална – 800 Мвт, а от малки водноелектрически централи – 700 Мвт.

По думите на Юсифбейли, развитието на възобновяемата енергетика е част от държавната политика за развитие на иновациите.

Сред големите проекти за развитие на възобновяемата енергетика според Юсифбейли са този за вятърната енергия са „Ени Яшма“ в Хизински район с мощност от 50 Мвт, ветропарка Winf Island – 1 с мощност от 198 Мвт, ветропаркът Апшерон с мощност от 80 Мвт и електроцентрала с биоресурси с капацитет от 16 Мвт.

В разстояние на пет години Азербайджан планира да построи до 100 обекта за получаване на електроенергия от алтернативни източници.

Държавната агенция за алтернативна и възобновяема енергия на Азербайджан е създадена с указ на държавата от първи февруари 2013 г., отбелязва изданието.

 

Азербайджан
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева