НАЧАЛО » свят

АЕЦ "Аккую" ще осигури производството на 17% от потребяваната електроенергия в Турция

fb
3E news
fb
20-03-2015 04:54:00
fb

Първата турска АЕЦ „Аккую“, която ще бъде построена по руски проект ще обезпечи производството на 17% от цялата електроенергия, потребявана в Турция. Това заяви генералният директор на АО „Аккую Нуклеар“ Фуад Ахундов на форум за ядрната енергетика в Истанбул.

 

Този проект ще допринесе за икономическото развитие на Турция“. Той ще осигури производството на 35 млрд.кВтч електроенергия, което съставлява 17% от потреблението в страната. Проектът ще се превърне в начало на атомната енергетика в Турция, която днес внася 50 млрд. куб м газ. Голяма част от този газ се използва за производство на електроенергия“, подчерта председателят на компанията. Той отбеляза, че получаването на лицензияза строителството на АЕЦ се очаква в близко време, съобщава РИА Новости.

 

Междуправителственото споразумение между Русия и Турция за сътрудничество при строителството и експлоатацията на атомната електроцентрала на площадката „Аккую“ в района на гр. Мерсин беше подписано през 2010 г. Проектът за първататурска АЕЦ включва изглаждане на четири реактора тип ВВЕР. Мощността на всеки енергиен блок ще е 1200 Мвт. Цената на проекта е близо 20 млрд.долара.

 

АЕЦ Аккую
Турция
ВВЕР
Производство на електроенергия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева