НАЧАЛО » свят

"Росатом" пусна най-голямата вятърна електроцентрала в Русия

fb
3E news
fb
13-01-2021 10:01:24
fb

„Росатом“ пусна в експлоатация през декември 2020 г. най-голямата вятърна електроцентрала в Русия – Кочубеевската. Това е вторият завършен проект на компанията „НоваВинд“ (влиза в състава на „Росатом“). От началото на януари Кочубеевската вятърна електроцентрала стартира доставка на електроенергия и капацитет на пазара на едро, става ясно от съобщение на компанията.

Кочубеевската вятърна електроцентрала е разположена в Ставрополския край и е с инсталирана мощност от 210 МВт. Състои се от 84 вятърни турбини. Степента на локализация и оборудване на обекта, потвърдени от Министерство на промишлеността и търговията на Русия е 65 %.

„Успешният опит в изграждането и експлоатацията на вятърни електроцентрали, изпълнението на плановете за създаване на серийно производство на компоненти за вятърни турбини на територията на Русия, ефективната верига на доставките, в това число и с участието на предприятията на държавната корпорация ни позволиха да достигнем системното ниво на изпълнение на проектите за вятърна енергия и да завършим проекта за изграждане на Кочубеевската вятърната централа за две години. Ставрополският край се превърна за нас в ключов регион. В голяма степен това стана благодарение на интереса и подкрепата на местните власти и лично на губернатора на Ставропол Владимир Владимиров“, отбелязва Александър Корчагин, генерален директор на НоваВинд.

Към настоящия момент „Росатом“ осъществява програма за строителство на вятърни електроцентрали на три площадки в Ставрополския край и Ростовска област.

Общо до 2024 година, „Росатом“ ще пусне в експлоатация вятърни електроцентрали с обща мощност от порядъка на 1,2 ГВт.  

 

 

Росатом
НоваВинд
Кочубеевска вятърна електроцентрала
вътрни мощности
По статията работи:

3E news