НАЧАЛО » класации

Wells Fargo е най-добрият банков бранд според The Banker /Brand Finance Banking 500

Стойността на 500-те банкови бранда в света се е увеличила за година с 14%

fb
3E news
fb
04-02-2014 09:57:00
fb

Американската група Wells Fargo запази първото си място сред 500-те банкови бранда в света в рейтинга на The Banker /Brand Finance Banking 500 за 2014 г.За година стойността на бранда е нараснала с над 4 млрд. долара – до 30,2 млрд. долара.

Второ място сред петорката от лидерите заема финансовият конгломерат HSBC, чийто бранд се оценява на 26,9 млрд.долара, при 22,9 млрд.долара година по-рано, когато банката заемаше трета позиция в рейтинга.

На трето място се нарежда Bank of America, издигайки се с една позиция в сравнение с миналата година. През 2014 г. бранда е поскъпнал с над 4 мрд. долара – до 26,68 млрд. долара.

Четвърто място заема Citi, Chase (която се контролира от JPMorgan & Chase Co.) е петият по стойност бранд. JP Morgan обаче заема едва 14-та позиция.

Френската банка (BNP Paribas се нарежда на 7-ма позиция, а испанската  Santander на 8-ма.

 

Тройката от китайските лидери е представена от ICBC (6-то място), China Construction Bank (9-то място) и Agricultural Bank of China (10-е място).

Най-скъпият банков бранд за Германия остава Deutsche Bank, заемаща 15-то място, като стойността на марката според данните от 2013 г. бележи спад с над 1 млрд. долара.

Като цяло най-добри резултати според рейтинга тази година показват банките от развитите страни и особено в Европа. Страните с развиващите се икономики безуспешно са се борили с негативните тенденции, отбелязват експертите от Brand Finance.

От страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР), само китайската страна е успяла да увеличи стойността на банковия бранд с 20% - до 113 млрд.долара.

От руските банки „Сбербанк Росии” пада от 13-то на 17-то място, губейки за година над 3,2 млрд.долара (23%) от стойността на бранда, но въпреки всичко това е едниствената руска банка сред първите 100 финансови институции в света.

„Газпромбанк” е във втората стотица и заема 147-мо място, както и през миналата година, а „Банка Москва” отстъпва от 104-та на 150-та позиция. Стойността на бранда им се оценява на не повече от над 1 млрд. долара.

Общата стойност на 500-те банкови бранда в света се е увеличила за година с 14%.  При това всяка осма от десет водещи банки е повишила своя бранд с над 9%.

Групата Wells Fargo – четвъртият по големина банков конгломерат от САЩ, влиза в така наречената „голяма четворка” от банки заедно с Bank of America, Citi  и JP Morgan Chase. Подразделения на групата (над 80) работят в САЩ, Канада и Пуерто Рико, изпълнявайки както банкови и финансови услуги, включително ипотечно кредитиране, а също и застраховки. Най-големият акционер в Wells Fargo е Уорън Бъфет.

The Banker /Brand Finance Banking 500 е световен рейтинг на банковите брандове, отразяващ актуални оценки и отчитащ тенденциите в банковия сектор, а също така индикаторите за бъдещото развитие. Той се публикува във февруарското издание на списанието The Banker от 2006 г.
 

банки
бранд
рейтинг
По статията работи:

Маринела Арабаджиева