S&P Global Platts нареди „Газпром“ на първо място в рейтинга на 250-те глобални енергийни компании

Втората позиция е за немската E.ON SE, а третата - за индийската Reliance Industries Ltd. Китайските компании напредват най-бързо

S&P Global Platts постави руския газов концерн „Газпром“ на първо място в рейтинга на 250-те глобални енергийни компании, съобщава агенцията.
Така в настоящата класация газовата компания се издига с три места, измествайки от лидерската позиция американската ExxonMobil, която цели 12 години неизменно заемаше първото място.

Втората позиция заема немската E.ON SE. Това е и компанията с най-голям отскок в класацията – само преди година тя бе на 114-то място.
На трето място се нарежда индийската Reliance Industries Ltd., която през 2016 г. бе осма.

В първата десетка влизат корейската Korea Electric Power Corp. (4 място), китайската  China Petroleum & Chemical Corp. (5 място), руската компания „Лукойл“ (6 място), индийската Indian Oil Corp (7 място),  американските компании Valero Energy Corp. и ExxonMobil Corp. (нареждат се на 8 и 9 място съответно), както и френската Total  (10 място).

Както посочват от S&P Global Platts , енергийните компании от Азиатско-тихоокеанския регион са с най-високи позиции в рейтинга – те заемат 88 от 250-те места. Разбира се китайските компании са с най-голям напредък.

„Що се касае до спада, то компаниите, занимаващи се с въглища показват най-силно понижение в рейтинга, тъй като все повече страни се стремят към увеличение на ВЕИ и чистите горива. Има обаче и изключения. Така например China Shenhua Energy се изкачва от 25-то на 13-то място, тъй като поради намаляване на производството в страната, цените на въглищата рязко се увеличават“, става ясно от съобщението на агенцията.

S&P Global Platts изготвя рейтинга на 250-те глобални енергийни компании на базата на финансовите им показатели, в частност на четири ключови показатели – стойност на активите, приходи, печалба и възвръщаемост на инвестициите. Всички компании в рейтинга са с активи от над 5,5 млрд. долара. Според изчисленията на агенцията, 10-те най-големи енергийни компании в света са получили през 2016 г. обща печалба от порядъка на 63,7 млрд. долара, което е с 14% по-малко спрямо предходната година.  Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари