80% от богатството на света концентрирано в 2500 милиардери

Огромната пропаст между най-богатите и най-бедните е не само несправедлива, но и застрашава икономиката, общностите и държавите, сочи доклад на Фонда на ООН за населението

Антонио Гутериш
Източник: Уикипедия

Общото състояние на близо 2500-те милиардери на планетата, което е 7.7 трлн. долара, е колкото БВП на четири пети или 80% от страните в света. Това съобщи пред журналисти говорителят на Фонда на ООН за населението (ЮНФПА-UNFPA) Ричард Колъдж, при представянето на доклада "Живот в различни светове", предават ТАСС и БТА.

В документа е отделено голямо внимание на проблема със социално-икономическите неравенства. "Към днешна дата състоянието на 2473-ма милиардери в света се равнява на БВП на четири пети от всички страни по света през 2015 година", посочи Колъдж. В доклада на фонда са посочени данни на анализаторската компания Уелт-Екс (Wealth-X), оценяващи финансовите активи на всички милиардери на планетата на над 7,7 трилиона долара.

"Това означава, че докато някои привилегировани домакинства управляват бюджети за милиарди долари, неколкостотин милиона семейства с труд преживяват с по-малко от 1,25 щатски долара на ден. Огромната пропаст между най-богатите и най-бедните е не само несправедлива, но и застрашава икономиката, общностите и държавите", се казва в доклада. Ричард Колъдж отбеляза, че неравенството между държавите "като цяло намалява", но то "се засилва вътре в самите страни, особено в развиващите се".

По данни на ЮНФПА от 2008 до 2013 година социалният разрив се е увеличил в 34 страни по света, като доходите на най-богатите 60 процента от населението са нараствали по-бързо от доходите на останалите жители на планетата.

Говорителят на фонда изтъкна, че прекомерно голямата разлика между богатите и бедните, освен очевидно негативните последици за самите страни, застрашава и постигането на поставените от ООН през 2015 година Цели за устойчиво развитие, на първо място задачата за премахване на бедността до 2030 година. Публикуването на доклада съвпадна с Международния ден за изкореняване на бедността, отбелязван на 17 октомври.

Във видеообръщение по този случай генералният секретар на ООН Антониу Гутериш посочи, че около 800 милиона души по света живеят под прага на бедността. Той припомни, че през 2015 година 193 страни членки на ООН са утвърдили програма за развитие до 2030 година, в която се ангажират на всички хора по света да бъде осигурено достойно съществуване на безопасна планета. Гутериш призова правителствата да изпълнят това обещание.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари