НАЧАЛО » класации

1/3 от българите купуват подаръци за Коледа в последния момент

Харчим между 150 и 380 лв. за близките, словаците – от 380 до 770 лв., а 58% от чехите се подготвят за празника през цялата година

fb
3E news
fb
21-12-2013 06:53:00
fb

Една трета от българите пазаруват коледни и новогодишни подаръци в последния момент – буквално часове преди да седнат на празничната трапеза. В това отношение сме шампиони в сравнение с Чехия, Полша и Словакия, показва проучване на "Профи Кредит" в четирите европейски страни, в които традиционно си разменяме подаръцив края на декември.

Това съобщи Светломира Янкова, маркетинг директор на "Профи Кредит" за България. Допитването е направено по телефона от служителите в колцентровете на компанията сред 2500 граждани в тези държави.

Само 3,1% от анкетираните са отговорили, че подготвят подаръците преди началото на декември, 58% го правят в последния месец на годината, а 31,5% са признали, че пазаруват даровете за другите часове преди самия празник, сочи изследването.

За сравнение миналата година българите, които отлагат това до последно, са били 19,3%. В същото време пък хората в Полша, Словакия и Чехия, които пазаруват в последния момент, са между 3 и 7%.
 
Най-отговорни, последователни и организирани в правенето на подаръци за Коледа са гражданите на Чехия, категорични са от "Профи Кредит". 46,7% от запитаните чехи са казали, че подготвят даровете за близките си в продължение на цялата година.

Половината българи смятат да похарчат за коледни подаръци на децата си между 40 и 150 лв., като основно ще се спрат на играчки, книги или електроника. Всеки пети или 21,9% от нашенците планират да зарадват близките си с покупки на стойност от 150 до 380 лв.

Същите суми смятат до заделят за целта и поляците, които иначе са по-напред икономически и финансово от нас. Най-щедри се оказват хората в Словакия, където почти всеки пети или 18,5% от запитаните, е подготвил между 380 и 770 лв.
 
От „Профи Кредит“ отбелязват и тенденцията всяка година онлайн продажбите преди Коледа да се увеличават в другите три страни, с изключение на нашата. Българите явно не се доверяват на дистанционната търговия, след като само 5% пазаруват за Коледа онлайн, а 95% са отговорили, че разчитат основно на магазините.

Болшинството сънародници – 72%, заявяват, че не ползват кредити за коледни подаръци. Останалите 28% признават, че прибягвали до заеми, за да зарадват близките си. Тази година обаче 40,7% от запитаните у нас са признали, че за целта смятат да теглят кредит и той ще е мужду 150 и 380 лв. Толкова пари срещу лихва за подаръци ще вземат и в Словакия и Полша, докато в Чехия са само 16,6% от запитаните и ще е не повече от 380 лв.

Най-голям предколеден интерес отново има към отребителските кредити, които се използват основно за домакински уреди и подаръци за децата, каза още Янкова.
 
 

Коледни подаръци
класация
колко харчим
бързи кредити
Профи Кредит
По статията работи: